Nincs ingyen tb Angliában

A brit kormány alsó jövedelmi határt szabott meg ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok jogosulttá váljanak a szociális juttatásokra - közölte szerdán a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium, írja az MTI.

Az uniós bevándorlóknak a szabályozás szerint március elsejétől a heti minimum 149 fontos, átszámítva 57 ezer forintos fizetési szintet kell elérniük ahhoz, hogy munkavállalójuknak társadalombiztosítási hozzájárulást kelljen fizetni. Ezért a pénzért nagyjából heti 30 órát kell valakinek dolgoznia egy gyorsétteremben. A most meghúzott határ az áprilisban kezdődő 2014-2015-ös új brit pénzügyi évtől 153 fontra emelkedik majd. Aki ennél alacsonyabb jövedelemigazolással jelentkezik szociális ellátásért, annál megvizsgálják, hogy ténylegesen végez-e munkát Nagy-Britanniában.

A jelenleg hatályos EU-jogszabályok szerint csak a munkaviszonyt kell igazolnia a külföldi uniós állampolgárnak. A márciustól életbe lépő brit szabályozás ezt szigorítja tovább egyoldalúan az alsó jövedelmi határ kijelölésével.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció az utóbbi hetekben - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével - sorra jelentette be az EU-polgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének átalakítását is követeli.

David Cameron brit kormányfő november végén a Financial Timesnak írt cikkében részletesen is ismertette London e követeléseit. Cameron szerint meg lehetne követelni például, hogy az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelme elérjen egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik számukra a munkavállalás más uniós országokban.

London e tervek és intézkedések miatt az utóbbi hetekben többször is komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit politikusok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.