Nincs egyedül a Malév: az összeomlás ragályos

A világ hagyományos légitársaságainak válságát tükrözi, hogy a harmadik legnagyobb amerikai cég, a csődvédelem alatt álló American Airlines 13 ezres elbocsátást jelentett be.

Az AMR Corp., az USA harmadik legnagyobb légitársasága, az American Airlines tulajdonosa 13 ezer ember elbocsátását kezdeményezi, emellett feladja a cég alkalmazottainak nyújtott hagyományos nyugdíjbiztosítási programját, illetve a nyugdíjasok egészségbiztosítási támogatását - jelentette a TriValleyCentral.com internetes portál. Az AMR 88 ezres létszámának 15 százalékos kurtítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy 20 százalékkal mérsékeljék a vállalat költségeit - írja a napi.hu.

Az anyavállalat cégei, az American mellett a rövid távú utakat kínáló American Eagle novemberben kért csődvédelmet maga ellen. A vezetőség már akkor jelezte, hogy kevesebb alkalmazottal fognak kijönni a védőernyő alól. Reményeik szerint a költségek kétmilliárd dolláros mérséklésével, illetve a bevételek egymilliárdos növelésével lehet újra nyereséges lehet az AMR.

A vállalat 2011 első kilenc hónapjában 884 millió dollár veszteséget halmozott fel, majd ezt csak decemberben további 904 milliós hiánnyal fejelte meg. A cég 2001 óta összesen 11 milliárd dollár veszteséget hozott össze. Ennek egyik oka, hogy bérköltségei magasabb versenytársaiénál.

Az American Airlines szerint a nyugdíjprogram és az egészségügyi támogatás miatt 2011 január-szeptemberében az összköltség 29 százaléka volt bér és juttatás, míg két legnagyobb versenytársánál, a United Airlinesnál és a deltánál 22, illetve 20 százalék volt ez az arány.

A 13 ezres érvágás legnagyobb vesztesei a repülőgépek karbantartását végző, magasan képzett szakmunkások lesznek. Közülük 4600 embernek mondanak fel. A szintén speciális képzettséggel rendelkező utaskísérők közül 2300-nak kell távoznia, de elbocsátanak 400 pilótát is. A menedzsment létszáma 1400-zal csökken. A betanított munkát végző csomagkezelők közül 4200-an hagyják el a céget.

A vezetőség meg akarja szerezni az érdekvédelmi szervezetek hozzájárulását ahhoz, hogy a nyugdíjprogramot - amely 130 ezer alkalmazottat és nyugdíjast érint - az úgynevezett 401(k) típusú rendszerbe illő megoldás váltsa fel. Az utóbbiban a munkáltató csak hozzájárul a foglalkoztatottak nyugdíjmegtakarításaihoz. A cégnél működő három szakszervezet egyelőre hallani sem akar az elbocsátásokról és kedvezmények megvonásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.