Nincs baj a tokajikkal

A magyar szakemberek nem találtak kivetnivalót a szlovák hatóságok által korábban kifogásolt tokaji borok minőségében.

Nem találtak hiányosságokat a magyar szakemberek a szlovák hatóságok által kifogásolt tokaji borok többségénél.


Mint korábban közöltük: a szlovák mezőgazdasági tárca szóvivője tavaly december közepén jelentette be, hogy élelmiszeripari ellenőreik október 15-e és november 7-e között több mint harminc tokaji bormintát vizsgáltak meg, és úgy találták, a minták fele – származási megjelölés, minőség és a címkéken feltüntetett adatok tekintetében – nem felel meg a hatályos előírásoknak.


– A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Intézetében a napokban fejeződik be a szlovák bejelentés alapján lefolytatott vizsgálat összegzése – közölte Kocsi Emília, az intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette: a szlovák hatóság által kifogásolt termékek azon részét, amelyekből már nincs a termelőknél, nem tudták megvizsgálni, ám a rendelkezésre álló borok többsége minden tekintetben megfelelt az előírásoknak.


Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára érdeklődésünkre azt mondta: bár a részleteket nem ismeri, a kétféle vizsgálati eredményt valószínűleg az okozza, hogy Szlovákia – bár a 2004-ben megkötött államközi megállapodásban vállalta – nem vette át teljes körűen a magyar szabályozást a tokaji borok esetében. A szomszédos országban például a borszabályozás négy szintje – az uniós- és hazai bortörvény, a miniszteri rendeletek és a hegyközségi rendtartás – közül az utolsó teljesen hiányzik. Márpedig abban is rengeteg olyan elem van, amely a borkészítés és forgalmazás kereteit szabályozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.