NGM: egyelőre nem vizsgálják felül az 5,2 százalékos inflációs előrejelzést

A szaktárca szerint a pozitív és negatív hatások kiegyensúlyozzák egymást a jövő évi büdzsében, így összességében nem fog romlani a költségvetés egyenlege.

A jövő évi 5,2 százalékos inflációs prognózis felülvizsgálata egyelőre nincs napirenden, a már bejelentett kormányzati intézkedések - rezsicsökkentés, alacsonyabb jövedékiadó-emelés - ellenére sem. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára közölte csütörtöki online tájékoztatóján.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzat által eldöntött 10 százalékos rezsicsökkentés milyen hatással lesz a 2013-as büdzsére, Banai Péter Benő azt válaszolta, hogy a költségvetési hatások között vannak negatív és pozitív irányúak. Előbbire példa az érintett cégek társaságiadó-alapjának csökkenése miatti adóbevétel-csökkenés, utóbbira a lakosság jövedelmének, s így fogyasztási kiadásainak növekedéséből származó adóbevételi többlet. A közvetlen és közvetett hatások az NGM számításai szerint összességében nem eredményezik a költségvetés egyenlegének romlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.