Két hónap alatt összejött az éves hiány fele

Rendben van a költségvetési hiány – legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. Az év első két hónapjában az államháztartás – önkormányzatok nélküli – hiánya 483,3 milliárd forint volt. A központi költségvetés 582 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 64,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,8 milliárd forintos többlettel zártak.

A pénzforgalmi hiány összege a várakozásoknak megfelelően alakult, a kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagysága nem időarányos, év elején a kiadások - a korábbi éveknél nagyobb mértékben - meghaladják a bevételeket - magyarázza az NGM, miért érte el már a második hónap végére a hiány az egész évre tervezett deficit felét.

A 2013 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 339,5 milliárd forint volt, vagyis 150 milliárd forinttal kevesebb, mint idén. Az idei és a tavalyi év első kéthavi egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak döntő szerepet - írja az NGM.

Az érintett időszakok kiadásai közötti eltérést egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus béremelés hatásai, másrészt a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai magyarázzák.

Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad.

Rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén február végéig kifizetett 68,1 milliárd forint törlesztési célú támogatás. Ugyanakkor ez javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét - közölte a szaktárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.