NGM: szigorúan ellenőrzött kamionok

Szerdától elérhető a kormány honlapján az online árukövetési rendszer két végrehajtási rendeletének tervezete, amelyet minden érintett véleményezhet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca kiemeli: az Európában egyedülálló, online árukövetési rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja. A jogszabálytervezetek a kockázatos termékek körét, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozzák meg.

A kormany.hu-n elérhető két jogszabály a kockázatos termékeket, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozza meg.

Az új, online árukövetési rendszer kiszűri az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek "milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak" - írják.

A rendszer bevezetésére a közlemény szerint azért van szükség, hogy az adóhatóság megakadályozza a szállítmányok fiktív utaztatását. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

Az NGM kiemeli, hogy a tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért jövőre minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (például áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell.

December 5-én az NGM kezdeményezésére megalakult az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport azzal a céllal, hogy zökkenőmentes legyen az online árukövetési rendszer januári bevezetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.