Először úgy tűnt, fricskát lehet mutatni az államnak, az NGM jelezte, hogy nem!

Nem kötelező az állami rendszerbe átvinni az esetleg bedőlő ma­gán­nyug­díj­pénz­tárakban lévő megtakarításokat, a tagok egy másik pénztárhoz vagy akár a piaci alapon működő önkéntes rendszerbe is átirányíthatják eddig összegyűlt vagyonukat – írja a kormányközeli NAPI Gazdaság.

E mellett a nemzetgazdasági tárca (NGM) részéről hozzáteszik, hogy mérlegelik a szakmai javaslatokat, ám ezzel együtt sincs napirenden egy állami foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató létrehozása.

A parlament előtt lévő jogszabály értelmében végelszámolással kell megszűnnie annak a pénztárnak, ahol a tagok hetven százaléka fél éven belül legalább kétszer nem fizet tagdíjat. Az így megszűnő magánynyugdíjpénztárak forrásait irányították volna át az állami foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóhoz. Utóbbit a tárca sajtóosztálya találgatásnak nevezte.

A tárca tájékoztatása szerint jelenleg öt magánynyugdíjpénztár működik, amelyek közül egy már végelszámolás alatt áll. A pénztártagok 2011-ben még átlagosan 10 ezer forintot fizettek, ez az összeg mára 500 forint alá csökkent a rengeteg nem fizető tag miatt. Mivel működési költségeiket a pénztárak a tagdíjakból fedezik, félő volt, hogy az érintett szervezetek idővel felélik a tagok befizetéseit – szól a magyarázat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szabályozás egyáltalán nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztárakat, amelyeknek jelenleg is több mint egymillió tagja van. Sőt ezt az öngondoskodási formát a kormány határozottan támogatja. A közállapotokat azonban jól mutatja, hogy ez az ötlet egyáltalán felmerül, s a kérdést magyaráznia kell a tárcának.  

Mindezek alapján úgy tűnik – hangoztatja az NGM a lapban –, elhamarkodott lehetett a legnagyobb vagyont kezelő és legtöbb tagot számláló Horizont Magánnyugdíjpénztár közleménye, amelyben a társaság azt állítja, az új szabályoknak egyetlen pénztár sem felelhet meg. A pénztárak ugyanis a minimális tagdíjakat akár a hozamokból is leírhatják, a tagság fizetési hajlandóságát pedig előreláthatóan a jogszabály életbe lépése után fél évvel ellenőrizhetik.

Ha a kassza végelszámolás mellett dönt, úgy a tagok dönthetnek arról, hogy átlépnek az állami biztosítási rendszerbe, s akkor megkapják az addig felhalmozott reálhozamukat, vagy más pénztárba, esetleg önkéntes nyugdíjpénztárba viszik megtakarításukat. Utóbbi két esetben az érintettek azért nem juthatnak hozamukhoz, mert az része lesz a majdani nyugdíjuknak.

 

Bár a NAPI Gazdaság cikke akár megnyugtató is lehetett volna a pénztártagok számára, az NGM pontot tett az ügy végre. A lap ugyanis frissítette cikkét egy pontosítással. E szerint a korábbi közléssel ellentétben nem a teljes tőkét és hozamot vihetik át az esetleg bedőlő magánnyugdíjpénztárakból a tagok, hanem csak a hozamot. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása pontosan úgy hangzott, hogy amennyiben a megszűnő pénztár tagja az állami rendszert választja, akkor készpénzben felveheti az esetleges reálhozamát, külön befizetését; vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalhatja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.