Az NGM szerint biztonságban van az Erste-ügyfelek pénze

Az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, a bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek – mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

A dehir.hu ma írta meg, hogy Debrecenben az ügyfelek megrohanták a bank helyi fiókját azután, hogy a városban a bank közeli csődjéről szóló álhírek terjedtek el. Az Erste a dehir.hu-nak cáfolta a híreszteléseket, és büntetőfeljelentést tettek a rémhírek terjesztői ellen.

Orbán Gábor úgy fogalmazott: „Akik ilyen híreket terjesztenek, azok nemcsak nagyon felelőtlen emberek, hanem bűncselekményt követnek el.”

„Hová tettétek a milliókat?”

Nagyobb tumultus alakult ki több debreceni Erste fiókban szerda délutánra, mivel a cívisvárosban az a rémhír terjedt el, hogy a bank bajba került, s veszélyben az ügyfelek pénze. Habár ezt semmi sem támasztotta alá – azaz a pénzintézetben zavartalan volt a ki- és befizetés, s az automatákból is lehetett pénzt fölvenni –, a hír futótűzként terjedt, s hamarosan sokan megrohanták a bankfiókokat. Az Erste Vár utcai fiókja még délután hatkor is tele volt, holott a bank már 16 órakor bezárt.

Az ott várakozók azt mondták: a családtagok, barátok, ismerősök egymást értesítették, hogy siessenek, vegyék ki a pénzüket. Rendőrök is megjelentek, hogy biztosítsák a rendet, igaz, időközben a bank maga fordult hozzájuk, mert feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rémhír terjesztése miatt. A feszült hangulatot jellemzi, hogy ottjártunkor egy nagydarab, negyvenes férfi az öklét rázva ordított a bezárt bank előtt, s azt kérdezte üvöltve: „Hová tettétek a milliókat?”

Az Erstében történő részesedésszerzéssel kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt az Erstében a közeljövőben, mert az Erste csoport gyenge lenne. Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon biztatóak, és "szeretnénk ebben osztozni az Erste csoport osztrák tulajdonosaival" – mondta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.