NFM: négyszáz vonat megszűnik

Megszólalásra késztették a MÁV vonatainak leállításáról napvilágot látott hírek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetését.

Völner Pál, a tárca államtitkára sebtében összehívott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a híradásokban szereplő tévedéseket szeretné korrigálni. Tévedést azonban végül nem tudott említeni, csupán azt hangsúlyozta, hogy a korábbi kormánnyal ellentétben a jelenlegi nem tervezi vasútvonalak bezárását.

Megerősítette ugyanakkor, hogy az április 15-i menetrend-módosítás után a MÁV vonalain a mostaninál kevesebb vonat közlekedik majd. Hogy pontosan mennyivel, azt a folyamatban lévő szakszervezeti egyeztetésekre hivatkozva nem árulta el. Csak annyit mondott: a vasúti személyszállítás teljesítménye mintegy 8-8,5 százalékkal csökken majd. Majd hozzátette: a tervezett változtatás mértéke és a naponta közlekedő 2900-3000 vonat mellett reálisak lehetnek a négyszáz szerelvény leállásáról szóló hírek

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a küszöbön álló változtatás csak az első lépése a közösségi személyszállítás racionalizálására meghirdetett kormányzati programnak. A vonatok leállításától évente 8-12 milliárd forint megtakarítást remélnek. A járatok megszüntetéséről utasforgalmi felmérések alapján döntöttek. A karcsúsítás miatt a vasutasoknak tömeges elbocsájtásokra nem kell számítaniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.