Nettóban 3,2 százalékkal többet ér a bér

A KSH kimutatása szerint 132 ezer forint körüli első héthavi átlagos nettó keresetünk reálértéken 3,2 százalékkal többet ér, mint tavaly ugyanekkor. Bruttóban átlag 203 ezer jár, ami az inflációt nem számítva 2,2 százalékkal nőtt, azaz "ereje" csökkent.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-júliusban átlagosan 2 millió 680 ezer fő volt. Ugyanezen időszak alatt a bruttó átlagkeresetek 2,6 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 8,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A reálkereset (a fogyasztóiár-index 5,4 százalékos növekedése mellett), döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának köszönhetően, 3,2 százalékkal emelkedett.

A vállalkozásoknál 2010 január-júliusban 1 millió 810 ezren dolgoztak, 1,6 százalékkal kevesebben, mint 2009. első hét hónapjában. Május hónaptól a létszám már meghaladta az előző év azonos időszakit. A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 769 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,5 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 685 ezer fős létszám, 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év első hét hónapjában. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 0,6 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 203 ezer 200 forint volt. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 205 ezer 500 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 201 ezer 500 forint. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 2,6 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 4,2 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig 0,9 százalékkal elmaradtak az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy január és március hónapokban kereset-kiegészítés kifizetésére került sor a közszférában.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztonsági tevékenység volt 446 ezer 200 forinttal, ezt követte az információ és kommunikáció 373 ezer 700 forinttal és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (350 ezer 100 forint). Legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 123 ezer 200 forinttal, valamint a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (138 ezer 900 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első hét hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,0 százalékkal haladták meg az előző év január-júliusit. A költségvetési szférában dolgozók közfoglalkoztatottak nélkül számított alapilletménye, az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,6 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 132 ezer 900 forint (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96 ezer 700, a szellemi foglalkozásúaké 171 ezer 100) volt, átlagosan 8,8 százalékkal magasabb az előző évinél.


A 216 ezer 100 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 2,3 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,0 százaléknak felelt meg.

Nincs inflációs nyomás
A júliusi adatok is azt igazolják, hogy nincs béroldali nyomás a gazdaságban, ezért a keresetek alakulása érdemben sem az inflációt, sem a növekedést nem befolyásolja, és a monetáris politikára sincsen hatással - értékelte az adatokat Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője kiemeli, hogy a nemzetgazdasági szinten a keresetek április óta a gyakorlatilag alig változnak. A magánszektorban, ezen belül is kiemelten az iparvállalatoknál a válság után normalizálódni látszik a helyzet, ott a munkaidő meghosszabbításával és az ennek megfelelő díjazással, a kapacitások jobb kihasználásával készülnek a remélt konjunktúrára, mielőtt álláshirdetéseket adnának fel. A cégek az európai gazdaságnövekedési kilátásokhoz illesztik foglalkoztatási politikájukat. Bár egyre gyorsabb ütemben nő a foglalkoztatottak száma, a válság előtti szint elérése még messze van - állapítja meg az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.