Népszerű az energiahivatal elnöki posztja

Információink szerint legalább öten szálltak ringbe a Magyar Energiahivatal Horváth J. Ferenc önkéntes távozása miatt megüresedő elnöki székéért.

Hétfőn éjfélkor járt le a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöki posztjára kiírt pályázat. A szeptember elsején megüresedő pozícióról az energiaügyi tárcavezető javaslata alapján a miniszterelnök dönt. Értesülésünk szerint a jelentkezők között van Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) energetikai szakállamtitkára, Matos Zoltán, a német hátterű E.ON Hungária nemrég távozott igazgatósági tagja, Pataki István, a MEH mostani elnökhelyettese, illetve Felsmann Balázs volt energetikai szakállamtitkár is.

Többen Laczó Sándort, a francia hátterű Égáz-Dégáz vezérigazgatóját is a lehetséges pályázók között tartják számon. A posztot jelenleg Horváth J. Ferenc tölti be, aki két hónappal annak esedékessége előtt kérte nyugdíjazását. Ezt sokan összefüggésbe hozzák több, az utóbbi időben a hivatal kapcsán felmerült vitás üggyel.

Információnk szerint többeket visszatart a jelentkezéstől, hogy míg a kiírás szerint a poszt hat évre szól, néhány hónap múlva parlamenti választások lesznek, ami változtathat a kormányzati kurzuson. A poszt elvileg független, a stratégiai ágazat kérdéseiben mégis szoros együttműködésre van szükség a kormány és az elnök között.

Sokan nem tartják lehetetlennek azt sem, hogy Bajnai Gordon kormányfő mégsem hirdet új elnököt, hanem - voltaképp a Fidesz felszólításának eleget téve - helyettesítéssel oldja meg a választásokig hátra lévő időszakot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.