Nemzetstratégiai jelentőségű a Főgáz-biznisz

A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. részvényeinek átruházását az MVM Magyar Villamos Művektől a Magyar Fejlesztési Bankra – áll a Magyar Közlöny mai számában megjelent rendeletben. A szöveg szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben fennálló részesedése az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül.

Az MVM közérdekből ruházza át a Főgáz 160 690 darab törzsrészvényét, 49,83 százalékos részvénypakettjét az MFB-re és az MFB Investre. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. áprilisban fizette ki a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, az állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához. A tranzakció zárásával párhuzamosan kezdődtek meg a tárgyalások a Főgáz Csoport Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék plusz egy darab "A" sorozatú részvénycsomagjának, illetve az egy darab "B" sorozatú részvényének megvásárlásáról is – közölték akkor.

Októberben jelentették be, hogy az állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését. A kormány utóbb döntött arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerül a Főgáz állami tulajdonú részesedése, az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.