Nemzetközi csúcs a kapitalizmus megújítására

Nemzetközi csúcs lesz a pénzügyi válság hatásainak elemzésére és a monetáris rendszer megújítására, a tárgyalásokba az oroszokat, a kínaiakat, az indiaiakat is bevonják. Az uniós csúcs első napja után a huszonhetek egyetértettek a közös cselekvés tervében, de nagy vita övezi a felügyelet kérdését és a klímacsomagot.

A huszonhetek állam- és kormányfői támogatják a brit kezdeményezésre az euróövezeti vezetők által még vasárnap este elfogadott intézkedési tervet a kormányzati beavatkozások levezénylésére. Ennek lényege, hogy bővítik a bankközi likviditást, garantálják a pénzintézetek egymásnak nyújtott kölcsöneit, s ha szükséges részesedést vásárolnak a legnagyobb bankokban.

Ezzel a tervvel a zsebében Sarkozy francia államfő, az unió jelenlegi elnöke és Barroso bizottsági elnök szombaton az Egyesült Államokba utazik, hogy Bush elnökkel egyeztessen. A jövő héten ugyanezt megismétlik Kínában is. Ez derült szerdán éjszaka, a brüsszeli uniós csúcs első napjának zárásakor. Sarkozy sajtóértekezleten mondta el, miben egyeznek a nézetek, s miben nem. Megjegyezte, néhány nappal ezelőtt Medvegyev orosz elnökkel is közölte, számít az együttműködésére.


A tagországok üdvözölték a parlament gyors döntését, amellyel jóváhagyta a számviteli szabályok módosítását, így a bankok már ebben a szellemben teszik közzé a harmadik negyedévről szóló jelentéseket, s eszközeiket nem kell az aktuális piaci értéken kimutatniuk. Egyetértés mutatkozott a betétgarancia szintjét, a tőkekövetelmények változtatását, a hitelminősítők szabályozását illetően, de a felügyeletek egységesítésében nincs konszenzus.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök ezt szorgalmazta, s bár nagyobb fogadókészséget tapasztalt, mint néhány hónappal ezelőtt, az alku még messze van. De atekintetben nem, hogy minden pénzügyi vállalkozást egyformán felügyelni kell, ideértve a spekulációs fedezeti alapokat is, s a határokon átnyúló bankok esetében a felügyeletnek is határon átnyúlónak kell lennie. S általában véve a felügyeleti együttműködést javítani kell. Válságkezelő csoportot is létrehoznak. A magyar kormányfő egyéb javaslatait, például az Európai Központi Bank beavatkozásáról az euróövezethez nem tartozó tagországokban, nem utasították el, de még emésztik.
Sarkozy azt mondta, hogy a kapitalizmust új alapokra kell helyezni, új Bretton Woods-i megállapodást kell kötni, méghozzá globális alapon. Elég volt a tőzsdei buborékokból és a buborékok kipukkanásából, a puszta spekulációból meggazdagodó bankvezérekből. Az EU sürgeti a nemzetközi csúcs összehívását, lehetőleg már novemberben.


A pénzügyi válság nyomasztó terhe alatt a tagországok kezdik megkérdőjelezni az EU ambiciózus klímacsomagját. Sarkozy erről is beszélt, hangoztatva, nem szabad feladni a célokat, vagyis azt, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, húsz százalékra emelkedjék a megújítható források aránya az energiafelhasználásban és húsz százalékkal javuljon az energiahatékonyság. Nyolc ország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovákia és a három balti állam - a csúcs kezdetén közös nyilatkozatban jelezte: meg kell találni a környezetvédelmi szempontok és a gazdasági növekedést övező aggodalmak egyensúlyát, s a kelet-európai új tagoktól nem lehet aránytalanul nagy erőfeszítést elvárni. Más oldalról Berlusconi olasz kormányfő is vétóval fenyegetőzött, mire Sarkozy azt mondta, mindenkinek a panaszát meghallgatják, igyekeznek rugalmasan megoldásra törekedni, de a megállapodást nem kéne a következő elnökség idejére áttolni, mert a globális felmelegedés nincs tekintettel a pénzügyi válság okozta nehézségekre. A találkozó után magyar részről azt mondták, úgy érzik, nincs elérhető közelségben az egyezség.


Kitért a francia elnök az orosz viszonyra is. Azt hangoztatta, nem lepte meg a szerdai genfi találkozó kudarca, de a grúz konfliktus kirobbanása óta így sok mindent el lehetett érni. Ő mindenképpen a párbeszéd híve Moszkvával, s megrendezik az EU-Oroszország csúcsot novemberben.

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Nicolas Sarkozy államfő Brüsszelben az uniós csúcson. Bal szélen Francois Fillon francia miniszterelnök
Gyurcsány Ferenc kormányfő és Nicolas Sarkozy államfő Brüsszelben az uniós csúcson. Bal szélen Francois Fillon francia miniszterelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.