Nemzeti védjegyet kapnak a szálláshelyek

Szeptembertől nem viselhetik többé korábbi minősítéseiket a kempingek, a magán- és falusi szálláshelyek, valamint az üdülőházak. A korábbi, önminősítésen alapuló rendszert nemzeti védjegy váltja.

A szálláshely szolgáltató tevékenység részletes feltételeiről szóló, június 14-én megjelent kormányrendelet szerint a Nemzeti Tanúsító Védjegy minősítés az előbbi kategóriába tartozó szolgáltatók esetében szeptember elsejétől hatályos – jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára kedden, Budapesten.

Azok a szolgáltatók, melyek számára még nem dolgozták ki a védjeggyel rendelkező szálláskategóriákat (például szállodák), 2012. július elsejéig viselheti korábbi minősítésüket. A cél, hogy ne maradjon olyan terület, amire nem létezik valamilyen nemzeti védjegy, mert ez a rendszer – szemben az eddigi, önminősítésen alapuló kategorizálással – megkönnyíti a fogyasztók tájékozódását, és megbízhatóbban jelzi a szolgáltatások tényleges minőségét.

Az államtitkár elmondta, hogy bár az állami tulajdonú Nemzeti Tanúsító Védjegy használata egyelőre nem lesz kötelező, a most készülő turizmus törvény társadalmi vitájában felmerült ennek igénye, ám ez még nem eldöntött kérdés.

A szálláshelyek ellenőrzésére – az engedélyt és minősítés kiadó szakmai szervezetek mellett - a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is jogosult. Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője elmondta, figyelni fogják, hogy a szolgáltatók kereskedelmi kommunikációjukban nem tévesztik-e meg a fogyasztókat, illetve hogy a már megszerzett minősítés megfelel-e a szolgáltatás színvonalának. Bírságolni egyelőre ugyan nem fognak, de figyelmeztetésben részesítik azokat, aki szándékosan, vagy csak tájékozatlanságából adódóan jogsértést követnek el.

Újságírói kérdésre a szóvivő eloszlatta azt a korábban felröppent rémhírt, miszerint megbüntetik majd azokat, akik bár nem szerezték meg a minősítést, továbbra is apartmanként vagy vendégházként hirdetik magukat. A megtévesztés tényét a hatóság a teljes működés figyelembevételével állapítja majd meg. A védjegy pedig a szolgáltatás színvonalát hívatott megjelölni, nem a szálláshely típusát, így nem kell attól tartani, hogy ennek hiányában például Aninéni Apartmanból Aninéni Egyéb Szálláshely lesz.

Továbbra is forgalomban marad a már elterjedt napraforgós jelölés a falusi-, és a koronás a magánszálláshelyek esetén, ám ezek csupán a szálláshely típusát jelölik majd, szabályossá és teljessé csak a Nemzeti Tanúsító Védjeggyel válnak. A szállodáknál használt csillagokat (és egyéb, kevésbé elterjedt jelöléseket) az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatók nem használhatják többé. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy az új minősítési eljárással párhuzamosan az ebbe a szektorba tartozó szolgáltatóknak továbbképzést is tartanak majd.

Szatmáry Kristóf elmondta: most az a cél, hogy a jövő évi szezon kezdetére minél több szálláshely kapja meg a védjegyet, ehhez azonban először is tájékoztatni kell az érintett szolgáltatókat és a fogyasztókat egyaránt. Ezt a célkitűzést támogatja a Magyar Turizmus zrt. is többek között azzal, hogy az itthon.hu oldalán külön menüpontba gyűjti össze a Nemzeti Tanúsító Védjeggyel kapcsolatos információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.