Nemzeti űrstratégiánk is lesz

Nemzeti Űrstratégiát is készít a kormány - derült ki egy ma tartott fővárosi nemzetközi űrkonferencián. Az előző kormány csak az együttműködést támogatta az Európai Űrügynökséggel, pedig a teljes jogú tagság révén sokkal több magyar cég dolgozhatna be az európai űrfejlesztésekbe - hangoztatta az illetékes helyettes államtitkár.

Nemzeti Űrstratégiát készített elő a 2014-2020 közötti időszakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amit a közeljövőben a kormány elé terjeszt – mondta el a szaktárca közleménye szerint Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2013. október 9-én, Budapesten, a Magyar Űripari Klaszter (Hunspace) konferenciáján. A rendezvény fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt.

Solymár Károly Balázs rámutatott, a stratégia kiindulópontja az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency – ESA) való csatlakozás. Emlékeztetett, a kormány idén kezdeményezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Az űrügynökség tanácsa előreláthatólag a jövő héten dönt a kérdésben, így akár már idén sor kerülhet az első tárgyalási fordulóra – tette hozzá a fejlesztési tárca helyettes államtitkára.

Az Uránia Csillagvizsgálóban tartott nemzetközi szakmai találkozón az Európai Űrügynökség képviselői, illetve a cseh, a lengyel, a román, a szlovák és az észt űripar szakemberei osztják meg az ESA-tagsággal kapcsolatos tapasztalataikat a hazai szakmai közönséggel.

Magyarország 2003-ban vált az Európai Űrügynökség együttműködő államává. A státuszt az ESA a csatlakozás előtt álló országok számára hozta létre. Az öt évre tervezett program során a magyar intézmények, kis- és középvállalkozások lehetőséget kaptak bizonyos európai űrprojektekben való részvételre. Magyarország felkészültségét jól mutatja, hogy hazánk volt az ESA első európai együttműködő állama. 2007-ben az akkori magyar kormány úgy döntött, hogy az egyezmény lejártakor a teljes jogú ESA-tagság helyett a megállapodás újabb 5 évre szóló meghosszabbítását kéri. Időközben a régió országai közül Csehország, Románia és Lengyelország is teljes jogú taggá vált. Az együttműködői státusz korlátozott részvételt biztosít az ESA programjaiban, az ebből nyerhető előnyök messze elmaradnak a teljes jogú tagságéitól. Erre tekintettel a nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére a kormány 2013-ban kezdeményezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megkezdését.

A csatlakozással a hazai vállalkozások számára lehetőség nyílik a legnagyobb európai űrtechnológiai cégekkel történő további együttműködésre. A belépéssel egyidejűleg az ESA összes ipari tendere megnyílik a magyar cégek előtt, emellett szélesedik a részvétel lehetősége a különféle oktatási programokban is: az ESA ösztöndíjakat, továbbképzéseket nyújt a magyar szakemberek részére - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.