Nemzeti közműmarketing Pécsen

Nemzetiszín szalag átvágásával, első napos bélyegzéssel csütörtökön Pécs egyik postafiókjában átadták az állami Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz (ENKSZ) „tartozó” Főgáz eddigi szolgáltatási területén kívül eső első ügyfélszolgálatot. Főgáz-pult már eddig is működött 153 postán.

Ám azóta, hogy a nemrég államivá lett gáztársaság március végével az ország egész területére lakossági ellátási engedélyt kapott, további 132 fiókban várja az ügyfeleket. Mostantól tehát mindenki átszerződhet a Főgázhoz – derült ki Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős miniszterelnökségi államtitkár szavaiból.

Arra, hogy miért is tegyen így bárki akkor, ha – mint az államtitkár többé-kevésbé ismét egyértelművé tette – a nemzeti gáz se lesz olcsóbb, Németh Lászlóné akképp érvelt: a váltók olcsó, egyszerű és gyors szolgáltatásra számíthatnak. Példaként megismételte: a Főgáznál végzett vizsgálat révén a gázcég néhány ezer társasházi és vállalkozói ügyfele túlságosan nagy mérőóráját kisebbre cserélik azért, hogy e kör ne fizessen akkora alapdíjat. Kérdésünkre a problémát más szolgáltatóknál is hasonló nagyságrendűre becsülte. Más forrásaink szerint viszont ilyen típusú fogyasztók inkább a fővárosra jellemzőek, ráadásul mindenhol kérhető a tényleges fogyasztásához igazodó mérő. Németh Lászlóné úgy fogalmazott: az ENKSZ azért lesz „olcsó”, mert cél a „rezsicsökkentés továbbvitele”, ezt tartják, és kímélik a fogyasztók pénztárcáját.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, ha lehet, még szuggesztívebben biztatott váltásra. Eszerint „a rezsicsökkentés tartóssá tétele” jegyében mostantól „a fogyasztók az ország bármely pontján saját belátásuk szerint gázszolgáltatót válthatnak, és dönthetnek arról, hogy csatlakoznak a nemzeti közműszolgáltatáshoz”. (A pontosság kedvéért: a fogyasztók az ország bármely pontján csatlakozhatnak a Magyar Telekom gázszolgáltatásához is, ami ugyan talán kevésbé nemzeti és pár további kötöttséggel is jár, viszont olcsóbb.) A paravánok mögött eközben normál postai ügymenet zajlott, de senki nem rohamozta a pultnál ülő, Főgáz-kitűzős fiatalembert. Egy, a postáról távozó nyugdíjas hölgy kérdésünket, miszerint érdekli-e a lehetőség, azzal hárította, hogy rosszul hall, és sok a dolga.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.