Nemzeti „energiastragédia”

Mivel a 2011-es nemzeti energiastratégiában feltüntetett fogyasztási előrejelzéseket a tények nagyon nem igazolják, a kormány most 10-20 százalékkal csökkenti a jövőre vonatkozó elképzeléseit, automatikusan felvetve ezzel a kérdést: akkor ugyan mi értelme lenne a paksi bővítésnek.

Lefelé módosította az Orbán-kormány a 2011-es, 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia jövőbeni fogyasztásbecsléseit. A napokban lefolytatott parlamenti vita során már Aradszki András energiaügyi államtitkár is elismerte: néhány év távlatában erősen túlbecsülték a várható fogyasztást. Igaz, elkerülendő a későbbi kínos magyarázkodást, a stratégia célszámainak módosítását kivonták az Országgyűlés hatálya alól.

Magányos szélkerék Szápáron.  Az nemzeti energiastratégia nem a megújuló forrásokra alapoz
Magányos szélkerék Szápáron. Az nemzeti energiastratégia nem a megújuló forrásokra alapoz
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az államtitkár szerint a 2011-es előrejelzések „a gazdasági válság kezdeti szakaszában levő energiafelhasználási adatokon, az akkori középtávú gazdasági és iparági várakozásokon alapultak”. A tényleges fogyasztás azonban elmaradt a várakozásoktól. A 2011-es iratban alapul vett 2008-as fogyasztási érték 2012-re 12 százalékkal esett. Az államtitkár erősen finomítja a kormányálmok – és az ezek alapján hozott ezermilliárdos beruházási döntések –, illetve a rögvalóság között feszülő ellentétet.

A 2011-es energiastratégia három különböző jövőkép alapján húz vonalakat: a semmittevésként értelmezhető „ölbe tett kéz”, a reálisnak nevezhető „közös erőfeszítés”, illetve a „zöld forgatókönyv” szerint. 2011-es grafikonjuk 2012-es száma ez alapján 1060-1125 petajoule (PJ) körül áll. A KSH szerint azonban a 2012-es fogyasztás még az ezer PJ-t se érte el. Az érték 2013-ra tovább, 960 PJ-re esett, miközben a 2011-es jóslat 1050-1160-ra teszi ugyanezt. A tényeket a Fidesz-kabinet 2011-es várakozásainak legnagyobb csökkenéssel számoló legalsó becslése se közelíti.

A 2011-ben feltett lehető legerőteljesebb visszaesést borítékoló „zöldforgatókönyv” még 2030-ban sem jár ezer PJ alatt, miközben ez már 2012-ben teljesült. A pénteken megjelent friss előrejelzéseiben lapunk számításai szerint a kabinet az „ölbe tett kézzel” várható fogyasztást 2020-ra és 2030-ra is közel 20 százalékkal csökkentette. A 2020-as adat alacsonyabb még a 2008-as kiinduló értéknél is. A „közös erőfeszítés” értékeit pedig közel tizedével mérsékelték. Itt mindkét szám jóval alacsonyabb a 2008-asnál.

A legnagyobb megtakarításokat célzó „zöldforgatókönyvvel” viszont már nem számolnak, mondván, az értékek már az EU-val közösen kidolgozott megtakarításokon alapulnak. Tóth Bertalan szocialista képviselő a parlamentben szóvá tette, hogy noha az energiastratégiáról a kormány kétévente beszámolóval tartozik, ilyen se 2013-ban, se azóta nem jelent meg. Aradszki András szerint a 2013-as értékelés „elkészült” és a 2015-ös is „el fog készülni”.

Sőt, azért, hogy a kormány „könnyítsen és gyorsítson”, hogy ne terhelje „fölöslegesen az Országgyűlés munkáját”, illetve az unió miatt, kérte, hogy a jövőben ne a parlament döntsön az előrejelzések módosításáról. (Az Európai Bizottság szintén kifogásolta a magyar előrejelzések helytállóságát.) Ezt a Fidesz és a KDNP meg is szavazta; a Jobbik, az LMP, Fodor Gábor és Kész Zoltán tartózkodott, a többi ellenzéki párt nemmel voksolt.

A látszólag elvi vita alapvetően befolyásolja Magyarország legnagyobb, ezermilliárdos energetikai beruházásait. Az ilyen horderejű döntések alapját ugyanis rendre ezek a „szakértői” becslések képezik. Lapunk korábban kimutatta, hogy az állami áramrendszert irányító Mavir szinte megkérdőjelezhetetlenként tálalt előrejelzéseiben az elmúlt évtized során rendre akár 10-20 százalékkal is túlbecsülte a fogyasztást, ami már a paksi beruházás nagyságrendje.

MSZP-s feljelentés MET-ügyben

Annak ellenére, hogy a bíróság Tóth Bertalan szocialista képviselő keresetére jogerősen kötelezte az állami MVM Partnert, hogy adja ki az Orbán Viktor közeli ismerőséhez, Garancsi Istvánhoz köthető MET nevű energiacéggel kötött gázszerződéseit, értesülésünk szerint az iratok a pénteki határidőig nem érkeztek be. Úgy tudjuk, emiatt Tóth Bertalan az elkövetkező napokban feljelentést tesz közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye gyanújával. Szakértők szerint a „nemzeti energiastratégia” jegyében az MVM és a MET között köttetett szerződések révén több tízmilliárd nyereség kerülhetett át az MVM-től az Orbán-közeli MET-hez.

Az atomerőmű-bővítés alapjaként tavaly Orbán Viktor kormányfő is a nemzeti energiastratégiára hivatkozott. A közrádió riporterének úgy fogalmazott: „Érdemes komoly országként viselkedni. Ha valamit megvitattunk, eldöntöttünk, akkor érdemes végrehajtani. A magyarok mindig jók voltak abban, hogy vitatkozzunk, csak másnap reggel nem kezdődött meg az aprómunka. Az én kormányom azt szeretné: ha megvitattunk, eldöntöttünk, akkor hajtsuk is végre”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.