Nemigen fogy a letelepedési kötvény

Feleannyi külföldi vásárolt letelepedési kötvényt az idei első negyedévben, mint a tavalyi év első három hónapjában. Ám az offshore hátterű közvetítőcégek így is busás haszonra tettek szert, bevételeik már közelítik a százmilliárd forintos szintet.

Rosszul indult a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek számára az idei év, miután januárban csak 4, februárban 26, márciusban pedig 58 külföldi vásárolt az állampapírból – írja a speciális piacról készült összefoglalójában a Magyar Nemzet. Az idei első negyedévben összesen 88 kötvényt adtak el, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 174 állampapír talált gazdára, vagyis a letelepedési program iránti érdeklődés egy év alatt a felére esett vissza.

A kezdeményezés 2013-as indulása óta március végéig 3446 külföldi vásárolt letelepedési államkötvényt. A lap számítása szerint a közvetítőcégek nem panaszkodhatnak, hiszen eddig az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 79, míg a drágább árazással kalkulálva 95 milliárd forintos bevételre tettek szert. Ebből 31 milliárd forint közpénznek tekinthető, hiszen a magyar állam kamatot is fizet lejáratkor az állampapírok után. A kötvénypiacon szokatlan módon azonban nem a befektető kapja a kamatot, hanem a közvetítőcég. Egy-egy ügyfélen 23-27 milliót is kereshetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.