Némi fejlődést produkált a feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 51,7 pont volt, ami a feldolgozóipar bővülését mutatja – derül ki a Magyar Logisztikai, Bezserzési és Készletezési Társaság jelentéséből.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 51,7 pont volt, ami a feldolgozóipar bővülését mutatja – derül ki a Magyar Logisztikai, Bezserzési és Készletezési Társaság jelentéséből. (Ha a mutató 50 pont fölött van, akkor élénkül a feldolgozóipar, alatta zsugorodás történik.) Az április havi index 3,8 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (55,5). A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték megegyezik a hosszú távú átlaggal (51,7), ugyanakkor az elmúlt három év 52,2 pontos átlagát alulmúlja. 

A részadatokon belül a termelési mennyiség indexe és az új rendelések indexe is csökkent. Utóbbi esetében a mostani az ötödik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. 

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legmagasabb érték.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012. augusztusban tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor zsinórban. Sok örömöt így az sem jelent, hogy az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag feletti.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012. januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, majd ez a trend folytatódott februárban, márciusban és áprilisban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.