Németországban már országúton is fizetni kell a teherautók után

A tehergépjárművek tulajdonosainak 2011 nyarától az autópályák mellett a német országutak egy részén is úthasználati díjat kell fizetniük - írták csütörtökön berlini lapok a kormányszóvivő tájékoztatására hivatkozva.

A terv szerint a 3.800 kilométer hosszú országúthálózat több mint a fele, 2000 kilométer válna díjkötelessé teherautók és kamionok számára. Elsősorban kétszer kétsávos útvonalakról van szó, a pontos kijelölés még várat magára. A berlini kormány így akarja elejét venni annak, hogy a teherfuvarozó cégek a díjköteles autópályákról a közeli országutakra tereljék járműveiket. Utóbbi ellen főleg az országutak által érintett települések tiltakoznak már évek óta.

A közlekedési tárca tájékoztatása szerint az új típusú útvám beszedését és a Toll Collect cég végzi majd. A remélt, három számjegyű milliós bevétel a szövetségi közlekedési minisztérium kasszájába folyik majd be.
A fuvarozók máris tiltakoznak a tervezett lépés ellen. Állításuk szerint egy Euro III kategóriás tehergépkocsi esetében évi 6000 euró többletkiadást jelentene az útvámnak az országutakra történő kiterjesztése. Az autópálya-használati díj már eddigi is évi 20 ezer euró költséget okoz teherautónként a fuvarozó cégeknek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.