Németországban kissé romlott az üzleti hangulat

Németországban kis mértékben csökkent a ZEW gazdaságkutató intézet konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója: az októberi index 56,0 pontra esett vissza az egy hónappal korábbi 57,7 pontról, de még így is bőven a sokévi átlag felett van.

A mutató azt jelzi, hogy a német gazdaság meghatározó szereplői szerint a kilábalás a válságból már megindult, de akadozva  halad és hosszan elhúzódik majd.

A ZEW keddi közleménye szerint a rendelésállomány bővülése  kedvezően, az export visszaesése pedig kedvezőtlenül hatott, és  egyelőre bizonytalan, hogy miként alakul a lakossági fogyasztás. A  jelenlegi helyzettel kapcsolatos véleményeket és a következő hat  hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző mutató így végül kissé  romlott szeptemberhez képest.

A csökkenés rácáfolt a szakértők jóslataira. A Reuters elemzői  konszenzusa 58,3 pontra várta az októberi ZEW-indexet, a DowJones  hírügynökségnek nyilatkozó elemzők többsége pedig azt  valószínűsítette, hogy változatlan marad a piacokon nagy  jelentőségűnek tekintett mutató.

Az összesen 288 intézményi befektető és közgazdász megkérdezése  alapján készült októberi felmérés szerint a jelenlegi németországi  konjunkturális helyzet megítélése kis mértékben javult: az almutató  1,8 ponttal mínusz 72,2 pontra emelkedett.

A ZEW szélesebb, az egész euróövezetre vonatkozó gazdasági  várakozási mutatója 2,7 ponttal 56,9 pontra romlott, a jelenlegi  euróövezeti helyzet megítélését mutató index ellenben javult: 2,5  ponttal mínusz 75,4 pontra emelkedett.
Az összefoglaló index három hónapja először csökkent. Júliusról  augusztusra jelentős mértékben, 16,6 ponttal erősödött, majd  szeptemberre további 1,6 pontot szedett föl magára. A mostani  csökkenéssel együtt is még bőven a 26,5 pontos történelmi  középértéke felett van, és messze meghaladja a tavaly júliusban,  mínusz 63,9 ponton elért 15 éves mélypontot.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a ZEW indexei a  tapasztalatok alapján igen pontosan jelzik előre a konjunkturális  változásokat. Ezt alátámasztják az idén tavasszal lezajlott  fejlemények is: a mutató áprilisra pozitívba fordult, első ízben  2007. július óta, majd júniusban több mint kétévi csúcsra  emelkedett. Közben Németország hazai összterméke (GDP), négy  negyedévi romlás után, április és június között 0,3 százalékkal nőtt  az első negyedhez képest, miután az első negyedévben 3,5 százalékkal  - több mint hatvan éves rekord ütemben - zuhant az előző évnegyedhez  viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.