Németországban az eddigi legsúlyosabb recesszióra számítanak

A legsúlyosabb recesszióra számítanak Németországban a szövetségi köztársaság 1949-es megalakulása óta. Egybehangzóan erre utalt a hét végén közzétett több szakértői jelentés, és értesülések szerint ezt erősíti meg a Bundesbank 2009-re szóló előrejelzése, amelyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A kiszivárgott adatok szerint a szövetségi bank a jövő esztendőre a hazai össztermék ideihez viszonyított 1 százalékos visszaesését jósolja, amely a legnagyobb visszaesés lenne a háború utáni időszakban Németországban. Ezt megelőzően a GDP az első olajválság nyomán csökkent a legjobban az akkori NSZK-ban, 1975-ben 0,9 százalékkal.

Az elmúlt hét közepén hasonlóan borúlátó előrejelzést tettek közzé az ország legtekintélyesebb gazdasági szakértői, az úgynevezett gazdasági bölcsek. A kormányt és a kancellárt rendszeres tanácsokkal ellátó szakértők közössége a gazdasági növekedés tekintetében mostanáig stagnálást, azaz 0,0 százalékot jósolt, legutóbbi előrejelzésében azonban ezt már lefelé, éspedig mínusz 0,2 százalékra módosította.

Az előrejelzések szerint a jövő évben 1949 óta hatodszor lesz a recesszió. A gazdasági fellendülés évei után a GDP első ízben 1967-ben esett vissza az előző esztendőhöz viszonyítva, majd 1975-ben és 1982-ben és következett visszaesés. Az 1993-as esztendő - a német egység helyreállítását követő fellendülés után - ismét a recesszió éve volt, és utoljára  2003-ban csökkent a GDP az előző évhez viszonyítva.

A jövő évben Németországban  várhatóan ismét növekszik a munkanélküliség is, a szövetségi munkaügyi hivatal szerint több tízezer, legkevesebb 30 ezer fővel.

A német kormány  a pénzügyi válság nyomán elfogadott bankmentő, majd a rá következő konjunktúraélénkítő program meghirdetése után beismerte, hogy képtelen tartani azt a korábbi célt, amely  szerint 2011-re új adósságok nélküli, kiegyensúlyozott költségvetést hoz létre. A német parlament alsóházának költségvetési bizottsága pénteken jóváhagyta, hogy a német költségvetés kiadásai jövőre elérjék a 290 milliárd eurót, az eredetileg tervezett 283,2 milliárd euró helyett, és emiatt a hiány jövőre 18,5 milliárd euró legyen, 8 milliárddal  több a korábban tervezettnél, jóval több az idénre tervezett 11,9 milliárdnál is. A növekmény a gazdaságösztönző intézkedések következménye lesz.

Angela Merkel kancellár egy vasárnapi nyilatkozatában azt jövendölte, hogy  a jövő év Németország számára a gazdasági nehézségek, és ennek kapcsán a rossz hírek  esztendeje lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.