Németországban 3,8 százalékos visszalépés

Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, a hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 3,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron.

A szövetségi statisztikai hivatal ezzel megerősítette a május 15-én nyilvánosságra hozott első becslését. Az elemzők akkor  kisebb, 3,2 százalékos visszaesést vártak.

Ez volt sorrendben a negyedik negyedév, amikor csökkent a német  GDP, ami alátámasztja azokat a véleményeket, hogy idén akár 6  százalékkal is eshet a német gazdaság.

A statisztikai hivatal adatai szerint a csökkenő beruházások és  a jelentősen hanyatló export gyengítette a gazdasági aktivitást az  idei év első három hónapjában. Eközben a lakossági fogyasztás  szerényen nőtt.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest az idei első  három hónapban az export 9,7 százalékkal, az import 5,4 százalékkal  mérséklődött, a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal nőtt.  Összességében 1,7 százalékkal zsugorodott a hazai kereslet.


A tavalyi utolsó negyedévben 2,2 százalékkal csökkent a GDP az  előző negyedévhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.