Németországban 30 millió bankkártya használhatatlan

Harmincmillió bankkártya részben vagy egyáltalán nem használható Németországban: a kártyákba épített mikrochip nem tudja értelmezni a 2010-es évszámot.

A hét eleji húszmillióról harmincmillióra emelkedett a nem, vagy alig használható bankkártyák száma Németországban – áll a Die Welt csütörtöki beszámolójában.

Az üzemzavar elsősorban a - Magyarországon kevéssé ismert - EC Eurocheque rendszerű betéti kártyákat érinti:  a kártyákba épített mikrochip nem tudja értelmezni a 2010-es évszámot.

Eddig csak azért nem tört ki tömeghisztéria, mert számos elfogadó helyen a terminálok a kártya fekete mágnesszalagjáról olvassák le az adatokat, és nem a mikrochipről - írta online kiadásában a Die Welt című napilap. Így például az IKEA,  a Media Markt és a Metro üzleteiben továbbra is lehet fizetni az érintett kártyákkal, más helyeken viszont, ahol újabb típusú terminálokat használnak, dühös vásárlókból álló hosszú sorok kígyóznak a pénztáraknál.

– Éppen azokat a kereskedőket sújtja ez a probléma, amelyek a bankok nyomására beruháztak a legkorszerűbb fizetési technológiával működő pénztári berendezésekbe – mondta Stefan Genth, a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) ügyvezetője.

A kártyákat fejlesztő holland Gemalto és az érintett bankok gőzerővel dolgoznak a megoldáson. A lap információi szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy közvetett módon, a bankautomatákon keresztül orvosolják a hibát. Ha sikerül az eljárást kidolgozni, a berendezés automatikusan átprogramozza majd a belehelyezett chipkártyát. Ezzel a módszerrel elkerülhető volna a kártyacsere, ami darabonként 5 és 8 euró közötti összeggel számolva, nagyjából 240 millió euró költséget okozna a bankoknak.

A konkrét technikai probléma megoldásán túl hatalmas költséget jelenthetnek a kártérítési követelések. – Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora a forgalomkiesés a kártyahiba miatt – mondta a lapnak a HDE ügyvezetője.

A központi hitelbizottság (ZKA), a németországi hitelintézetek érdekképviseleti szervezete közölte: a németországi bankautomatáknál már lehet használni a meghibásodott kártyákat, és a jövő hétre a kártyaadatok leolvasására egyelőre képtelen 200 ezer terminált is átprogramozzák – áll a Dier Welt összeállításában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.