Németországba helyez egy hatvani gyártósort a Bosch

A Bosch egy gépjármű-elektronikai termék gyártását Hatvanból Arnstadtba telepíti át. A lépés 120 magyarországi munkavállalót érint, akiknek más munkalehetőségeket biztosítanak a gyáron belül - közölte a kormány stratégiai partnere.

A Bosch eladja a németországi Arnstadtban működő gyárának egy részét, ugyanakkor egy gépjármű-elektronikai termék gyártását Hatvanból Arnstadtba telepíti át. A lépés a hatvani gyárban 120 embert érint, akiknek azonnal más munkalehetőséget biztosítanak a hatvani gyáron belül - közölte a Bosch kedden.

A Bosch hatvani gyára
A Bosch gyára Hatvanban. A nagy foglalkoztatók termeléscsökkentése és leépítései lyukat ütnek a települések költségvetéseiben

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a folyamat 2014 végéig zajlik le. A több mint 4 ezer munkavállalót foglalkoztató hatvani gyárban 120-an dolgoznak az érintett gyártósoron. Ezeknek a munkavállalóknak a gyáron belül azonnal más munkát biztosítanak, és átképzésüket is biztosítják - hangsúlyozta.

A Bosch közleménye szerint 2014-ben az átszervezés ellenére a Bosch a hatvani gyárban továbbra is létszámnövekedést tervez, fenntartva a hatvani Bosch vezető szerepét a gépjármű-elektronika iparágban.

Az 1998-ban alapított hatvani gyártóüzem a Bosch-csoport autóelektronikai divíziójának legnagyobb gyártó központja a világon. Elsősorban vezérlő elektronikákat gyártanak automata sebességváltóhoz, ABS-hez, légzsákhoz, elektrohidraulikus szervóhoz, karosszériaelektronikához, fedélzeti számítógéphez, valamint ESP és tolatóradar szenzorokat és komplett műszerfalakat is.

A Bosch keddi közleményében emlékeztet: 2013 márciusában jelentette be, hogy megszünteti tevékenységét a kristályosnapelem-szektorban. A lehetséges legtöbb munkahely megtartása érdekében széles körben kerestek befektetőket, elsősorban a kizárólag napelem-technológiával foglalkozó vállalatok között, de megkerestek számos ágazaton kívüli céget is.

Ennek a folyamatnak a keretében a keddi bejelentés szerint a Bosch a cellák és modulok arnstadti gyártásának eladását tervezi a SolarWorld AG részére. A vevő körülbelül 800 dolgozót kíván foglalkoztatni. Az erről szóló szerződést a felek kedden írták alá. A gyár egy részét egy további befektető tervezi kibérelni gyógyszeripari termékek gyártására. Ezzel körülbelül 100 munkahelyet hoz létre. Az erről szóló szándéknyilatkozatot szintén aláírták.

Az arnstadti telephely fennmaradó részében a Bosch a jövőben autóipari termék gyártását tervezi a közlemény szerint. Így egy gépjármű-elektronikai termék gyártását Hatvanból a németországi városba telepíti. A Bosch hozzáfűzi: a még fennálló kereskedelmi és szervizkötelezettségek teljesítésére új céget kíván létrehozni. Ezzel középtávon további 250 munkahely marad meg.

A SolarWorld az arnstadti gyárra vonatkozó üzleti tervet dolgozott ki, amelyben az arnstadti telephelynek a SolarWorld cégcsoporton belül központi és hosszú távú szerepet szán. A megvalósítás érdekében a Bosch mielőbb megkezdi a tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel.

"Az 1500 munkavállalóból várhatóan körülbelül 1100 fő számára tudunk munkát kínálni. A tárgyalási folyamat hosszadalmas volt, de ha a megegyezés a terv szerint megvalósul, a dolgozók nagy részének sikerül perspektívát teremtenünk. Ennek elérésére sok időt és pénzt szántunk" - idézi a közlemény Volkmar Dennert, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnökét.

A Bosch közölte azt is, hogy a vénissieux-i (Franciaország) modulgyárra hasonló megoldásokat keres: tárgyalásokat folytat a napelemszektorhoz, valamint más ágazatokhoz tartozó befektetőkkel, és itt is vizsgálja, hogy a jövőben a telephelyen gyártható-e más üzletág terméke.

A 2013. márciusi bejelentésnek megfelelően a Brandenburgban működő Bosch Solar CIS Tech GmbH és a hamburgi Bosch Power Tec GmbH változatlanul folytatja tevékenységét - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.