Németország megtiltja a genetikailag módosított kukorica termesztését

Németországban tilos lesz a genetikailag módosított kukorica termesztése - közölte kedden a német mezőgazdasági miniszter.


Ilse  Aigner szerint jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által  kifejlesztett MON 810 elnevezésű genetikailag módosított kukorica  "veszélyt jelent a környezetre".

A tilalom alapja a mezőgazdasági miniszter szerint egy luxemburgi tanulmány, amely szerint a MON 810 elnevezésű kukorica  kockázatot jelent bizonyos lepkékre, katicabogarakra és vízben élő  szervezetekre nézve. Németország e veszélyre hivatkozva él az unió  nyújtotta védelmi klauzula lehetőségével, a döntés azonban maga után  vonhatja az Európai Bizottság eljárását.

A MON 810 az egyetlen genetikailag módosított növény, amelynek  köztermesztését 1998-ban engedélyezte az Európai Unó, miután úgy  döntött, hogy a gm-növény biztonságos.


Néhány más uniós tagország, köztük Magyarország, Franciaország  sem engedélyezi a génmódosított kukorica termesztését.


Aigner, aki tavaly októberben vette át a minisztérium vezetését,  korábban már kilátásba helyezte, hogy az idei - április vége felé  esedékes - vetést megelőzően érvényesíteni fogják a tilalmat.

Az Európai Bizottság megvizsgálja a német kormánynak azt a  bejelentését, amelynek értelmében a jövőben tilos lesz az országban  a genetikailag módosított (gm) kukorica termesztése.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője  mindössze ezt a kommentárt fűzte Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter közléséhez.

Hozzátette, hogy a vizsgálat lezárultával Brüsszel határozni fog  a legmegfelelőbb további lépésekről.
Miközben az Európai Bizottság - nem utolsósorban az EU-n kívüli  nyomásra - általánosságban támogatja a génkezelt termékek  forgalmazását és esetenként termesztését, néhány uniós tagállam,  köztük Magyarország és Franciaország nem engedélyezi ezen növények  telepítését.

Németország (amelynek nem egy cége foglalkozik kísérletezéssel a  génmódosítás területén) a múlt hónap elején már jelét adta, hogy  elmozdulás várható gm-politikájában, miután az uniós tagországok  környezetvédelmi minisztereinek találkozóján - a tagállamok nagy  részéhez csatlakozva - elutasította a brüsszeli bizottságnak azt a  javaslatát, hogy Magyarország és Ausztria szüntesse meg bizonyos  génmódosított növények termesztésének és vetőmagimportjának  tilalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.