Németország: már több mint 3,5 millió munkanélküli

Németországban áprilisban 8,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség. Az állástalanok száma 58 ezerrel nőtt. A vezető német gazdaságkutató intézetek közös előrejelzése szerint idén legkevesebb egymillió ember veszítheti el az állását, és a munkanélküliek száma hosszú idő után újra meghaladhatja a négymilliót, jövőre pedig megközelítheti az ötöt.

Németországban áprilisban 58 ezerrel 8,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség a szezonális hatások kizárásával - jelentette csütörtökön a munkaügyi hivatal.

A munkanélküliek száma a szakértői várakozásokban szereplő 70 ezernél kisebb mértékben emelkedett. Jelenleg 3,585 millió munkanélkülit tartanak nyilván Németországban, a szezonális változások kiszűrésével 3,463 millió ember volt munkanélküli. A tavasz hagyományosan a foglalkoztatottság meglódulásának időszaka, ez azonban az idén eddig elmaradt, sőt, már az egymást követő hatodik hónapban növekszik a munkanélküliség Németországban. Márciusban a rendszeres munkaügyi statisztika 1928-ban kezdődött történetében korábban még csak egyszer, 1949-ben fordult elő, hogy nem csökkent, hanem növekedett az állástalanok száma.

A vezető német gazdaságkutató intézetek közösen készített előrejelzése szerint idén legkevesebb egymillió ember veszítheti el az állását, és a munkanélküliek száma hosszú idő után újra meghaladhatja a négymilliót, jövőre pedig megközelítheti az ötöt. A kormány prognózisa szerint idén 3,72 millió, 2009-ben 4,62 millió körül lehet a munkanélküliek száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.