Németország: javul a bizalom, romlik a GDP

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának júliusi meghirdetése nemcsak a befektetők hangulatán javított, de a német befektetői bizalmi indexnek is lökést adott. A gazdasági növekedés azonban ennek dacára tovább lassul – ez alól Németország sem kivétel.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet irányadó üzleti hangulatindexe immár második hónapja emelkedik, amit az euróövezeti adósságválság kezelésébe, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) sikerébe vetett hit is táplál. A következő hat hónap üzleti kilátásait a megkérdezett 350 német nagyvállalati vezető válaszai alapján leíró index az augusztusi -18,2 pontról -11,5 pontra emelkedett, ami markáns javulást jelez. A Bloomberg által megkérdezett 36 elemző átlagosan -14,9 pontra várta az indexet. A másik, a jelen helyzet megítélésére vonatkozó részindex viszont minimálisan, 12,6-ról 10 pontra mérséklődött.

A kilátások kincstári optimizmusra nem adnak okot, hiszen az index javulásában nem a makrogazdasági és vállalati tényezők, hanem elsősorban a stabilitásba vetett bizalom mutatkozik meg – vélekedett Carsten Brzeski, az ING csoport főközgazdásza. S bár lassul a német gazdaság, attól nem kell tartani, hogy az euróövezethez hasonlóan recesszióba süllyed – tette hozzá.

A német kormány a Bild értesülései szerint lefelé módosítja a gazdaság növekedési mutatóit, mégpedig a korábban idénre várt 0,8 százalék helyett 0,7 százalékot valószínűsít. Jövőre a megcélzott 1,6 százalékból 1 százalék marad csupán. Az 1,6 százalékos GDP-mutató ismerős lehet idehaza, ugyanis Orbánék júliusban eredetileg erre alapozták a jövő évi költségvetést, mielőtt a 400 milliárd forintos egyenlegjavító programcsomag másfél hete történt meghirdetésekor 0,8 százalékra redukálták a becslést.

Emlékezetes, hogy ez tavaly fordítva történt, akkor az Orbán kormány – az Együtt növekedünk Németországgal szlogen jegyében – megvárta a hivatalos német GDP-előrejelzés korrekcióját, s azután, annak arányában vitte lejjebb a magyar növekedésre utaló mutatót. Más kérdés, hogy utóbb azt is többször korrigálni kellett, minden esetben lefelé. A Bild kormányzati forrásoktól szerzett értesüléseiről szerdán derül ki, hogy igazak-e vagy sem, Berlin akkor közli a növekedési pálya új számait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.