Németh Lászlóné a csaló iskolákról

Kárt okoztak az iskolások a MÁV-nak Németh Lászlóné szerint. A fejlesztési miniszter félmilliárd forintot ír a számlájukra.

Nem megfelelően használták az iskolák és a diákok a MÁV múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó utazási kedvezményét, ezzel pedig több százmilliós bevételkiesést okoztak a MÁV-nak - írja a hvg.hu. A lap Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Szili Katalin független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszára hivatkozva azt írja: 2008-ban 323 millió forint, 2010-ben több mint 450 millió forint, 2012-ben pedig már 500 millió forint volt a MÁV bevételkiesése a múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó, díjmentes utazások miatt.

A közlés szerint a MÁV tavasszal azért változtatott a kedvezményes utazások szabályain, mert az ilyen kedvezménnyel utazó csoportok száma az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett. Az új előírások szerint már csak tanítási időben, hétköznapokon vehető igénybe a kedvezmény.

A kedvezmény korlátozását a miniszter azzal próbálta magyarázni: a vasúttársaság számos alkalommal tapasztalta, hogy a rendszer visszaélésekre is lehetőséget ad, előfordult, hogy olyan intézmények adtak ki fogadónyilatkozatot, amelyek erre nem voltak jogosultak. "Más esetekben az iskolák a kedvezményt nem kifejezetten múzeumlátogatások céljából használták fel, hanem egyéb szórakoztató programokra való utazásokat bonyolítottak le vele, vagy a nyári kirándulás helyszínére történő utazás költségét csökkentették oly módon, hogy 'útba ejtettek' egy országos múzeumot is."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.