Nemet mondott az adócsökkentésre Merkel

Elutasította az adócsökkentést szerdai parlamenti beszédében Angela Merkel német kancellár.

A Bundestag költségvetési vitájában elhangzott, csaknem egy órás felszólalásában Angela Merkel - utalva az ezzel kapcsolatos brüsszeli és hazai követelésekre - hangoztatta, hogy a kormány minden szükséges kiigazítás ellenére elsődlegesnek az államháztartás szanálását tekinti, ezért a jelenlegi törvényhozási periódusban nincs mód adócsökkentésekre.

A kancellár elismerte, hogy a kormány a  pénzügyi válság miatt nem tudja teljesíteni az eredeti célkitűzést, azaz 2011-ig nem lesz adósságok nélküli, kiegyensúlyozott költségvetés. Hozzátette ugyanakkor: ez továbbra is a legfontosabb cél marad.

Az országot is sújtó gazdasági, pénzügyi válság kapcsán a kancellár 2009-re ismét nehéz időket, rossz híreket jósolt. Mindennek ellenére úgy vélte: a kormány az eddig hozott válságelhárító intézkedésekkel jó úton halad. Merkel utalt például a közelmúltban elhatározott, 500 milliárd eurós, a bankok segítését szolgáló hitelcsomagra, hangoztatva, hogy ennek célja nem elsősorban a bankok, hanem az ország gazdaságának, a vállalatok és az állampolgárok támogatása. A kancellár arra szólította fel a pénzintézeteket, hogy éljenek az eddiginél erőteljesebben a felajánlott segítséggel, s folytassák hitelfolyósító tevékenységüket. Utóbbit egyben kötelességüknek is nevezte.

A korábban elhatározott intézkedések kapcsán Merkel kiemelte a meghirdetett 30 milliárd eurós konjunktúraélénkítő csomagot, amely - szavai szerint - elsősorban a beruházások fellendítését és a foglalkoztatás biztosítását szolgálja. A kancellár közvetve elutasította azokat az uniós körökben elhangzott követeléseket, hogy Németország ennél nagyobb méretű csomagot határozzon el.

Merkel elsődlegesnek nevezte a nemzeti intézkedések fontosságát, de elmondta azt is: a kialakult válságra európai és nemzetközi választ is kell adni. Kijelentette: Németország mindenekelőtt abban bízik, hogy a már elhatározott intézkedések eredményesek lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.