Mégsem veszi meg a Blikk kiadója a Borsot

A Blikket megjelentető Ringier Kft. elállt a Bors napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. megvásárlásától.

A Blikk című bulvárlapot kiadó Ringier Kft. visszavonta a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) 2008 novemberében beadott összefonódási kérelmét, amelyben a versenyhatóság engedélyét kérte a Bors című napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. részvényeinek 100 százalékának megvásárlásához. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) honlapján olvasható adatok alapján az idei év első három hónapjában a Blikket 214 ezer, a Borsot 91 és fél ezer példányban értékesítették.

A GVH kiadott közleményében leszögezi: a hivatal lefolytatta az ügyben a vizsgálatot, és előzetes álláspontjában jelezte, hogy a Híd Rádió Zrt. feletti irányítás megszerzése esetén a Ringier-csoport erőfölényes helyzetbe kerülne a bulvár napilapok piacán, "miközben az összefonódásnak nem voltak azonosíthatók olyan előnyei, amelyek a gazdasági erőfölény erősödéséből fakadó hátrányt ellensúlyoznák", ezért a kérelmezett összefonódást nem kívánja engedélyezni.

Az ügyben az első tárgyalást 2009. június 17-én tartotta a GVH. Döntés akkor nem született. A következő tárgyalásra 2009. június 29-én került volna sor. A Ringier Kiadói Kft. azonban 2009. június 25-én jelezte a GVH-nak, hogy összefonódási kérelmét visszavonja, mert mégsem kívánja megszerezni a Híd Rádió Zrt. feletti irányítást. A versenyhatóság emiatt az eljárást megszüntette.

- A két fél közösen döntött úgy, hogy visszavonja a beadott fúziós kérelmet - közölte az MTI megkeresésére Mihók Attila, a Ringier Kiadói Kft. ügyvezetője, aki egyebek mellett a megváltozott piaci körülményekkel magyarázta ezt, a két fél üzleti érdekeire hivatkozva azonban bővebbet nem közölt az okokról.

Az eljárás kapcsán megemlítette: a GVH előzetes álláspontja egy fúziós kérelem vizsgálati szakaszának lezárása után készült köztes anyag, amire észrevételeket és vállalásokat vár. Ők számos észrevételt tettek, ugyanakkor megdöbbenve látták, hogy "a hazai versenyhivatali gyakorlatban eddig ismereteik szerint példátlan közleményt", amely csak a versenyhivatal álláspontját fejti ki az ügyben.

Mihók Attila értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a hivatal egy visszavont kérelmet, amelynek részletei "kizárólag a kérelmezőkre és a GVH-ra tartoznak, aktívan a sajtó nyilvánossága elé tár". Ez teljességgel méltatlan - mondta, megemlítve: meghallgatást kérnek a GVH elnökétől, és az azon történtek alapján döntenek esetleges további lépésekről. Megjegyezte: a történtek alapján nem látja biztosítottnak, hogy egy következő eljárásban üzleti titkaik ne szivárogjanak ki. - Még mindig nem tértem magamhoz a döbbenettől - jelentette ki a Ringier Kiadói kft. ügyvezetője. Pallagi Ferencet, a Híd Rádió Zrt. vezérigazgatóját, egyben a Bors főszerkesztőjét péntek délután az MTI-nek nem sikerült elérnie.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.