Nemet mondott a kormány a használtautó-csere programra

Nem támogatja a kormány az öreg személygépkocsik lecserélését ösztönző programot, mert ez nem hozna valódi keresletélénkítést Magyarországon, közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) pénteken.

A kormány nem támogatja az öreg személygépkocsik lecserélésére vonatkozó programot, mert úgy véli, nem járulna hozzá Magyarországon a valódi keresletélénkítéshez - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) pénteken az MTI-vel. A használtautó-csere program bevezetésére vonatkozó javaslatot a kormány azért utasította el, mert álláspontja szerint annak kedvező hatásait nem a hazai, hanem sokkal inkább a külföldi autógyártók érezték volna meg.

Emellett nem eredményezte volna a kereskedelem tényleges bővülését sem, ezért létjogosultsága - különösen Magyarország jelenlegi költségvetési, egyensúlyi helyzetében - nem indokolható - olvasható a közleményben. A gazdasági tárca számításai szerint a magyarországi gyártású gépjárművek forgalma továbbra is körülbelül 16-18 százalékát teszi majd ki a teljes értékesítésnek, miközben a Magyarországon eladott új személygépkocsik 82-84 százaléka importból származik.

Ennek megfelelően az idei évre korábban prognosztizált 100 ezer személygépkocsi eladásból legfeljebb mintegy 16-18 ezer lehet magyar gyártmányú. Egy használtautó-csere program megvalósítása esetében várható 10 százalékos értékesítési bővülés mellett körülbelül 1600-1800 darab, Magyarországon gyártott gépkocsival adnának el csak többet. Egy használtautó-becserélési programmal a már eltervezett vásárlásokat ugyan előre lehetett volna hozni, de az nem okozott volna valódi kereslet-élénkülést - hívja fel a figyelmet az NFGM közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.