Német gazdaság: ez bizony nekünk is rosszul esik majd

Németországban az év első negyedévben gyorsul a gazdasági visszaesés üteme, az országot ugyanis exportfüggősége miatt erősebben sújtja a globális gazdasági visszaesés - közölte pénteken a német pénzügyminisztérium.

A minisztérium márciusi havi jelentésében hangsúlyozza, hogy egyelőre nincsen jele a fordulatnak. Az elmúlt években a német gazdaság profitált a korszerű műszaki cikkek iránt bővülő keresletből. Most, ellenkezőleg, a visszaeső kereslet különösen erősen sújtja a német vállalatokat - írják a jelentés szerzői.

Az első negyedév gazdasági mutatói a helyzet romlására utalnak a múlt év negyedik negyedévéhez képest, vagyis a GDP az első negyedben gyorsabb ütemben csökken. A németországi GDP visszaesett az elmúlt három negyedévben, a múlt év utolsó negyedévében a csökkenés 2,1 százalékos volt. A kormány előrejelzése szerint az idei évben 2,25 százalékos visszaesés várható, de Peer Steinbrück pénzügyminiszter nem zárja ki, hogy ennél is gyorsabb lesz az idei visszaesés.

A minisztérium megállapítja, hogy "javulási tendenciára nem lehet az adatokból következtetni", jóllehet, az Ifo gazdaságkutató intézet a németországi gazdasági hangulat javulását jelentette az elmúlt két hónapban a fél évre előretekintő indexében. Az elmúlt években javuló németországi foglalkoztatottság romlik, és a munkanélküliség növekedésére kell számítani - állapítja meg a jelentés. Hangsúlyozza, hogy a háztartások fogyasztása, amely a GDP-hez több mint 50 százalékban járul hozzá, vegyesen alakul majd: egyrészt növekszik a vásárlóerő az infláció mérséklődésének hatására, másrészt viszont csökken a háztartások fogyasztása a "belátható jövőben" a romló munkaerőpiaci helyzet következtében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.