Nemet mondtak az aranyra

Svájcra figyeltek vasárnap az aranypiaci befektetők. Népszavazáson arról döntöttek, hogy jegybankjuk (SNB) devizatartalékát 20 százalékban aranyban tartsa vagy sem. A nemesfém aránya jelenleg hét százalék körül van, ami azt jelenti, hogy az SNB-nek a következő években mintegy 1500–1700 tonna aranyat kellene vásárolnia.
Marad az arány
Marad az arány
Reuters

Ez jelentős keresletet és így áremelkedést generálna az arany piacán. Az elképzelést azonban a szavazók többsége nem támogatta, s így a referendum eredménye megfelel az SNB eddigi tartalékkezelési politikájának. (Az SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik.)

A svájci jegybank az utóbbi tíz évben 1550 tonna aranyat értékesített, s ezzel megfelezte korábbi tartalékait – mondta lapunknak Juhász Gergely, a befektetési arany forgalmazásával foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Úgy látja, így akár 1130 dollárig is eshet a nemesfém unciánkénti jegyzése, s a kérdés inkább az, hogy erről a szintről vissza tud majd fordulni az aranyár, vagy tovább esik.

A pakliban az is benne van, hogy a jegyzés akár az ezerdolláros lélektani szint alá is benézhet hosszabb távon. Az arany ára már jó ideje csökken, a jelenlegi 1180–1185 dollár –eltekintve a három hete látott 1142 dollártól – az elmúlt négy év legalacsonyabb szintje. Korábban Veseta Nándor, a Geo Professional portfólióelemzője lapunknak megjegyezte: az amerikai és a brit jegybank szakemberei az utóbbi időben egyre gyakrabban és nyomatékosabban beszélnek kamatemelésről, miközben az inflációs környezet is alacsony.

Ezek a körülmények egyáltalán nem támogatják a nemesfémek, az arany és az ezüst drágulását, s ennek a következményeit látjuk most. A piaci szereplők ugyanis a növekvő kamatkörnyezetben inkább olyan befektetési lehetőségeket keresnek, amelyek, ha nem is járnak feltétlen nagy hozamokkal, de azok legalább biztosan „bejönnek”. Az olajexportáló országok közössége (OPEC) csütörtöki döntése sem javít most a nemesfémek helyzetén.

A szervezet ugyanis jelezte, hogy az egyre lejjebb csúszó olajár ellenére sem hajlandó visszafogni a termelést. Ennek hatására a nyersanyag azonnal sokat vesztett értékéből a tőzsdéken, ez pedig magával húzta/húzza az arany árát is. A két termék árszintje ugyanis rendszerint együtt mozog. Aki mindezek ellenére úgy gondolja, hogy mégis most fektetne aranyba, a legolcsóbban ezt úgy teheti meg, ha úgynevezett származtatott terméket vásárol.

Ezek a pénzügyi termékek lényegében lekövetik a nemesfémek árváltozását. Ebben az esetben a befektetési összeg mindössze néhány ezrelékéért már lehet üzletet kötni. A másik lehetőség a befektetési arany vásárlása. Az aranyrudakat rendszerint azok választják, akik hosszabb távra terveznek, s a tömböket birtokolni is szeretnék. Ekkor viszont a tárolási költségekkel is számolni kell, valamint azzal, hogy a vételi és az eladási ár között jelentős, akár 20–30 százalék is lehet a különbség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.