Nemcsak Oroszország szenvedi meg az olajáresést

A Moody's szerint az árzuhanás miatt az idén cudar világ vár a földgáz-és kőolajtermelés bővítésével foglalkozó cégekre is.

Az olajárak folyamatos esése miatt a globális olajipari szektor az idén várhatóan meredeken csökkenti termelésbővítő célú beruházásait - jósolta hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő szakelemzőinek becslése szerint a kitermelés fejlesztésére fordított tőkekiadások 2016-ban legalább 20-25 százalékkal csökkennek globális átlagban.

A Moody's várakozása szerint emiatt az egyes nyersanyagipari szektorok közül az idén az olajmezők működtetéséhez szolgáltatásokat nyújtó, valamint az új olajkutak kiépítésére szakosodott vállalatokat fenyegeti a legnagyobb pénzügyi stresszhelyzet.

A hitelminősítő szerint ebben a környezetben valószínűsíthető az is, hogy az idén növekedni fog az értékvesztéssel végrehajtott adósságcserékre (distressed exchange) kényszerülő, valamint a törlesztési csődhelyzetbe kerülő nyersolaj- és földgázipari cégek száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.