Nem volt korlátlan a korlátlan mobilinternet

Csak azt az internet-hozzáférést hirdethetik korlátlannak a mobilszolgáltatók, amely valóban az – döntött a GVH. Ez a Pannonnak és a Vodafone-nak több milliójába kerül.

A Pannon és a Vodafone mobilinternethirdetéseiben is talált megtévesztőt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A reklámok korlátlan elérést ígértek, de a díjcsomagok nem voltak azok – a nagy adatforgalmat generáló ügyfelek által elérhető sebességet csökkenthette a szolgáltató. A megtévesztő reklámok miatt a Pannon 15, a Vodafone 10 millió forint bírságot kapott.

A Pannonnál az Internet Éjjel-nappal és az Éjszaka-hétvége tarifacsomagok promócióit találták aggályosnak. A szolgáltató kikötötte, hogy a korlátlan forgalom csak „normál felhasználás” mellett él, amelyre a „technológia kifejezetten alkalmas”. A Pannon weblapja alapján ennek számít a weboldalak böngészése, emailek küldése és fogadása, a chatelés, illetve online felületen megjelenő multimédiás tartalmak „alkalomszerű megtekintése” – például a YouTube. Kiesik a körből ugyanakkor a fájlcserélő, a fájlmegosztó, vagy egyéb, „nagy mennyiségű adat továbbítására alkalmas szolgáltatás”. Ha ilyet észlelt a szolgáltató, ideiglenesen korlátozhatta a sebességet.

Hasonló volt a helyzet a Vodafone esetében is: az internet szabadon termék keretén belül kínált fix havi díjért korlátlan mobilnetet adatforgalmi megkötés nélkül, de a sávszélességet 150 kbit/s alsó határig korlátozhatta, amennyiben az ügyfél túllépte az öt gigabyte adatforgalmat.

A kérdésről jó ideje egyeztetnek a felek. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének Távközlési Tagozata szerint a reklám valós figyelemfelkeltő funkcióját nem megfelelően értelmezik a hatóságok, s túl szigorú álláspontjuk gátat szab a kreativitásnak – hangzott el egy szakmai rendezvényen. Magyarországon a reklámokkal kapcsolatos elvárások szigorúbbak, mint az uniós gyakorlat – fejtették ki a fórumon.  A fogyasztók tudatosabban választanak, mint azt a hatóságok gondolják. A GVH szerint viszont a határozatok tömeges ügyfélpanaszok alapján születtek, s jelenleg is vizsgálnak panaszokat a mobilinternet-konstrukciókkal kapcsolatban.

A Pannon bíróságon támadja meg a határozatot, a Vodafone még nem döntött. A Pannon szerint a szóban forgó korlátlan forgalmi keretű mobilinternet-csomag megszüntette az adatforgalmi korlátok túllépéséből adódó pluszköltségeket – például a sokkoló számlákat. A keret túllépésekor a sebesség – internetezésre még alkalmas mértékű – lassítása ésszerű és ügyfélbarát kompromisszumnak tűnt. A Vodafone is hasonló módon magyarázta az előnyöket a csomagok bevezetésekor

Bárkit elénk sodorhat a sors a Chatroulette-en
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.