Nem vizsgálja a GVH a vízművek fúzióját

Nem vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal három regionális vízmű tervezett vagyonkezelési együttműködését.

Nem minősül vállalkozások összefonódásának, ezért a Gazdasági Versenyhivatal  (GVH) nem vizsgálja, milyen hatása van a piaci versenyre, ha az  Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. az államtól  átveszi a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., valamint a  Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vagyonának kezelését.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ez év április elején úgy döntött, hogy jóváhagyja a DMRV Zrt. és a TRV Zrt. állami tulajdonú  részesedésének az ÉRV Zrt. részére történő vagyonkezelésbe adását. A  döntés értelmében a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács helyett az ÉRV  Zrt. látja el mind a DMRV Zrt., mind a TRV Zrt. részvényeivel  kapcsolatos tulajdonosi jogokat.

A döntés előtt az állami tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti  Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a három érintett állami vállalat mindegyike  esetén közvetlenül gyakorolta, míg a tranzakciót követően az ÉRV  Zrt. felett az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásának módja nem  változik, közvetlen marad, ellenben a DMRV Zrt. és a TRV Zrt felett  - az ÉRV Zrt-n keresztül - közvetetté válik. Az ÉRV Zrt. ez év áprilisának végén kérte a GVH-tól, hogy  engedélyezze az összefonódást.
A versenyhatóság a vizsgálata során megállapította, hogy a  tranzakció révén nem jön létre összefonódás.

A versenytörvény értelmében vállalkozások összefonódása akkor  jön létre, ha egy vállalkozás közvetlen vagy közvetett irányítást  szerez egy tőle független vállalkozás felett. Mivel az irányítást  megszerző ÉRV Zrt., valamint az irányítása alá kerülő DMRV Zrt. és  TRV Zrt. korábban ugyanazon állami irányítási centrumhoz tartozott,  a három vállalkozás nem minősül egymástól függetlennek - olvasható a GVH indoklásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.