Nem veszi le a kezét a gazdasági tárca az építőiparról

Folytatódik az építőipari gyorsító program jövőre: a gazdasági tárca a többi között a lánctartozások problémáját kezelné és megszüntetné a párhuzamos eljárásokat.


Az építőipar gyorsítási programja keretében 2009-ben kiemelt feladat lesz a lánctartozások problémájának kezelése, és a párhuzamos eljárások megszüntetése - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).


A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: a gyorsítási program 2009-ben folytatódik, a szakmai előkészítés már megkezdődött.

A program részeként idén több mint harminc jogszabály módosult, öt területen, jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Jelentős változások történtek például a terület- és telekszerzési, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében. Bevezették az építési engedélyezési eljárásoknál az építésügyi igazgatási szakértő és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen - akár egy évvel is - csökkenthető az eljárás ideje.

A kiemelt beruházásoknál is jelentősen csökkent a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal.

Január elsejétől hatályos lesz az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát, a közreműködők körét csökkenti, és tovább egyszerűsödik az engedélyezési eljárás.

Idén az általános építési engedélyezés is könnyebbé, egyszerűbbé vált. Így a például lehetőség van az elektronikus ügyintézésre az építésügyi hatósági döntéseknél, emellett több tucat építési munkához nem kell építésügyi hatósági engedély. Ugyancsak egyszerűsödött a bejelentéshez kötött építészeti-műszaki dokumentáció tartalma - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.