Nem vesz Cemexet a Strabag

Visszalépett a Cemex magyarországi és ausztriai részlegeinek megvásárlásától a Strabag. A döntést azzal indokolták, hogy miközben a magyar versenyhatóság feltételekkel már márciusban rábólintott az ügyletre, az osztrák versenyhivatal tíz hónap alatt sem tudott dönteni - a kijelölt határidő június 30 volt.

A mexikói tulajdonban lévő Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t, valamint a Cemex Austria AG megszerzésére a tavaly közlések szerint a Strabag 310 millió eurót áldozott volna. Az osztrák építőipari cég azonban végül elállt az üzlettől. Nem tudni, hogy döntésében közrejátszott-e, hogy a társaság 2009-es növekedési terveit a gazdasági válság miatt kénytelen volt visszafogni az európai felzárkózó piacokon és Oroszországban.

Akárhogy is, a visszalépéssel a Strabag komoly terjeszkedésről modottt le. A Cemex Hungária legalábbis a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte 40 készbeton-gyárral, 8 kavicsbányával, 5 térkőüzemmel és 60 millió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma 800 fő. Árbevétele 2007-ben 61 millió euró volt. A mexikói anyacég 2007-ben Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltató központját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára.

A Cemex Austriának ugyanakkor 45 betongyára és 30 kőbányája van, nyersanyagtartaléka 156 millió tonnára rúg. 2007-ben 196 millió euró árbevételre tett szert.

Ezzel együtt a Strabag döntésének aligha örülnek a Cemexnél. A világ harmadik számú cementgyártójaként számon tartott cég ugyanis megsínylette az amerikai építési piac összeomlását, illetve a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak miatt megnőttek finanszírozási költségei. Terhein egyebek mellett egyes érdekeltségeinek eladásával akar könnyíteni. A társaságnak 14,5 milliárd dolláros bankadóssága halmozódott fel, ezek újraütemezése folyamatban van.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.