Nem várnak kamatváltozást

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfőn nem változtat a jelenleg 5,25 százalékos alapkamaton.

Az elemzők nem várják a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat változását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülésétől. Az év végén is ezen a szinten marad az irányadó kamatláb - áll a Reuters által készített csütörtökön közzétett felmérésben.

A megkérdezett 20 elemző egybehangzó véleménye, hogy az MNB nem változtat a május óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton. Ugyanakkor 20 elemző közül hét kamatcsökkentést, kettő kamatemelést vár decemberre. A vélemények mediánja (súlyozott átlaga) 2010 decemberére továbbra is 5,25 százalék, akárcsak a jövő év végére.

Az elemzők 2010-re átlagosan 4 százalékos inflációt várnak, s a decemberi 12 havi várakozás is 4 százalék. (Az első hét hónapban 5,4 százalékos átlagos inflációt mért a KSH, de júliusban már csak 4 százalékos infláció volt.)

Az idén a GDP 0,6 százalékkal nő az elemzői válaszok mediánja alapján, de a válaszok igencsak szórnak. A legalacsonyabb 0,4 százalék, a legnagyobb 1,4 százalék.

A GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó kérdésre az elemzők 2010-re 4 százalékot, jövőre 2,65 százalékot adtak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.