Nem várható drámai áresés a lakáspiacon

A szakértők amerikai tapasztalatokra hivatkoznak: az egyharmados forgalomcsökkenés miatt legfeljebb 10 százalékkal eshetnek az árak, nálunk ráadásul az ÁFA-kulcs tervezett emelése is fékezheti az áresést.

A lakáspiacon a forgalom egyharmados csökkenése 10 százalékos  áreséssel jár - idézi az amerikai tapasztalatot az AXA csoport  tanácsadójának MTI-hez eljuttatott elemzése, amely megjegyzi, hogy a  jelenlegi makrogazdasági körülmények között még a 10-15 százalékos  áresés sem tekinthető drámainak.

Tavaly februártól az év közepéig 5 százalékkal emelkedtek a lakóingatlan árak Magyarországon, majd innen indulva ez év március  végéig 7 százalékos volt a csökkenés - állítja az elemzést készítő  Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai tanácsadója. A vevők egyre  inkább alku-pozícióba kerültek. Másfél éve ha valaki gyorsan - három  hónapon belül - akarta eladni a lakását, akkor 5-10 százalékos  diszkonttal kalkulálhatott. Jelenleg már fél éves időtartam alatt  sem garantált az értékesítés, még 10-15 százalékos árengedménnyel  sem.

Idén márciusban némi forgalomemelkedés volt tapasztalható,  valószínűleg azért, mert az árak estek, és az alacsonyabb árakon  több vevő jött a lakáspiacra. Az áresés tovább tart, de a jelenlegi  makrogazdasági körülmények között a 10-15 százalékos áresés sem  tekinthető drámainak.

A panellakások árai a tavaly szeptemberi csúcsról 10 százalékkal  estek vissza idén márciusra. Ugyanakkor a családi házak idén  tavasszal is annyiba kerülnek mint egy éve.
Az áremelkedéshez hozzájárulhat az áfa - júliustól tervezett -  20 százalékról 25-re történő - emelése. Erről az Otthon Centrum  tanulmánya ír, kiemelve, hogy az 5 százalékpontos emelés a lakásárakat 4,2 százalékkal növeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.