Nem vár szép évet a Richter

Árbevételének csökkenését várja 2014-ben euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., a visszaesés mértékét azonban egyelőre nem becsülte meg a társaság vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Bogsch Erik hozzátette, hogy az árfolyamok alakulása még befolyásolhatja az előrejelzést. A gyógyszergyár a magyar piacon stagnáló árbevételt vár, és hasonló kilátással számol az Európai Unióhoz később csatlakozott, közép-kelet-európai országokban is. Legnagyobb exportpiacán, Oroszországban rubelben nulla és 5 százalék között nő a várakozások szerint a forgalom az idén, Ukrajnában azonban várhatóan visszaesik, míg az egyéb FÁK-országokban dollárban 5-10 százalékos növekedéssel számol a vállalat.

A régebbi uniós országokban 10-15 százalékos forgalomnövekedés várható euróban, az Egyesült Államokban ugyanekkora csökkenés dollárban számolva. A kínai piacon, amely tavaly már az összes árbevétel 3 százalékát adta, 12 százalékos növekedést prognosztizált a vezérigazgató, várakozása szerint a tavalyi 35 millió euróról 40 millióra bővül a kínai árbevétel az idén.

A 2013-as évről szólva Bogsch Erik kiemelte, hogy az Esmya nevű eredeti nőgyógyászati készítmény az ismételt kezelésre vonatkozóan is pozitív véleményt kapott az EU illetékes bizottságánál, és 2014 elején megkapta a kibővített forgalmazási engedélyt. A termék forgalma tavaly 16,3 millió euró volt, az idén pedig már 30 millió eurós forgalmat vár a Richter, még a kiterjesztett indikáció nélkül számolva.

A tavalyi év eredményei közé sorolta a vezérigazgató a brazil és mexikói vegyes vállalatok megalapítását, továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő újabb Richter-részvényekre átcserélhető kötvényeket bocsátott ki az idén lejárók helyébe.

Az ugyanakkor csalódást okozott számukra, hogy az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyezési hivatala (FDA) újabb adatokat kért a Cariprazine forgalmazásához. Noha azzal számoltak, hogy ezzel már rendelkeznek, most mégis csúszik a gyógyszer piaci bevezetése. A kért válaszokat az első negyedévben küldi meg a Richter amerikai partnere, a Forest.

Az elmúlt évet illetően Bogsch Erik kifejtette, hogy a gyógyszergyártó értékesítési és marketingköltségei jelentősen, és az árbevétel emelkedésénél gyorsabban nőttek, az árbevétel 30,4 százalékát tették ki. Ez részben a bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat költségeivel és az Esmya piaci bevezetésével kapcsolatos. Szavai szerint, ha egy piacon nagyobb teret szeretnének nyerni, az bizony költséges dolog, különösen a folyamat elején.  

A kutatás-fejlesztési költségek tavaly 41,6 milliárd forintot tettek ki, és az árbevétel 11,8 százalékát érték el, az idei évben 13 százalékra nőhet ez az arány. 

A Richter Gedeon Nyrt. árbevétele 7,6 százalékkal 351,4 milliárd dollárra emelkedett ugyan, ám az adózott nyereség 9,4 százalékkal 44,6 milliárd forintra esett – mondta a cég vezetője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.