Nem változik jelentősen az idén a külkereskedelmi aktívum

Nem várható, hogy az idei év hátralévő részében jelentősen változna a külkereskedelmi aktívum, bár egyes szakértői vélemények szerint a második félévben lassulás jöhet.

A KSH azt közölte pénteken, hogy májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt, az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta, hogy az import növekedése májusban ugyan meghaladta az exportét, ez azonban nem jelent trendfordulót. Szerinte e mögött elsősorban az exportáló cégek készletfelhalmozása áll. Felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztások továbbra sem "lódultak meg".

Kiemelte: az idén január-májusban csaknem 50 százalékkal nőtt a kivitel értéke Ázsiába. Suppan Gergely szerint ez azt mutatja, hogy Magyarország kedvezően tudja kihasználni az ázsiai országok bővülését.

A Takarékbank elemzője az idei évre 5 milliárd euró körüli aktívumot vár.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint nem okoztak meglepetést a részletes számok. Véleménye szerint a tavaly indult trend töretlen, és az év hátralévő részében is hasonló többletre lehet számítani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.