Nem változik a tej alapára a terméktanács szerint

Az év eleji csökkenés után a nyerstej-felvásárlási árak jelenleg mérsékelten emelkednek, szakértők szerint októbertől erősebb árnövekedés lesz várható.

Változatlanul hagyta a tej alapárának éves átlagértékét kilogrammonkénti 86 forinton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége az idei, 2012. április 1-jétől 2013. március 31-ig tartó kvótaévre.

Erről a testület keddi budapesti ülésén döntött, az elnökség határozatáról szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az alapár a 3,6 százalékos zsírtartalmú és 3,25 százalékos fehérjetartalmú, extra minőségi kategóriába sorolt nyerstejre vonatkozik. A szakmai szervezet elnöksége a prognózist a kvótaév során negyedévente felülvizsgálja, és indokolt esetben módosítja.

A nyerstej felvásárlási árának a kvótaév elején tapasztalt jelentős csökkenése után az árak jelenleg mérsékelten emelkednek, a szakértők szerint azonban októbertől élénkebb növekedés várható.

Ez a terméktanács vezető testülete szerint megerősíti az éves átlagárra vonatkozó prognózis realitását és fenntartását – olvasható a közleményben. Idén április elején a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként átlagosan 86 forint körüli tejalapár-előrejelzést tett közzé az idei kvótaévre.

A prognózis azért fontos a termelőknek és a feldolgozóknak, hogy ennek figyelembevételével köthessék meg, illetve módosíthassák érvényes szerződéseiket.

A szerződéskötés a termelőknek és a feldolgozóknak hosszú távú piaci biztonságot, kiszámíthatóságot ad. Azok a termelők ugyanis, akik szerződés nélkül értékesítenek, kiszolgáltatottak a sokszor jelentős piaci ármozgásoknak.

A tej átlagos piaci alapára idén április elején 92 forint volt kilogrammonként az MTI adatai szerint, augusztusban pedig átlagosan 79 forintig csökkent. Most az alapár ismét emelkedésnek indult, az országos átlagérték kilogrammonként 80-81 forint körül mozog, és növekvő tendenciájú.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.