Nem változik a távhőár

Nem változnak a távhőárak október 1-jétől; a Magyar Energia Hivatal (MEH) árképzési javaslatának feldolgozása és értékelése folyamatban van - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére.

A tárca hangsúlyozta: az árak megállapítása során a NFM továbbra is határozottan képviseli a kormány rezsiköltségek kordában tartására vonatkozó álláspontját.

A Világgazdaság Rudolf Viktorra, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnökére hivatkozva arról számolt be, hogy termelői oldalon 5-6 százalékos áremelésre lenne szükség, azonban ez nem jelenti azt, hogy ennek az emelkedésnek a végfogyasztói árakban is meg kellene mutatkoznia - írja a Portfolió. A szakember rámutatott, hogy egyrészt a termelői ár csak egy részét képezi a végfogyasztói árnak, másrészről pedig még a hődíjnak sem kellene emelkednie, amennyiben a termelők a szolgáltatókon keresztül hozzájutnának a kompenzáláshoz szükséges támogatáshoz.

A tavaly óta érvényes szabályozás szerint ugyanis a támogatás a termelési oldalról átkerült a szolgáltatókhoz, akik továbbíthatják a támogatást a termelők felé. A hőtermelőknél a korábbi beruházások állapotától függően 2-4,5 százalékos nyereség keletkezhet, azonban Rudolf Viktor hangsúlyozta, hogy a tavalyi fűtési idényben a termelők oldalán nem keletkezett nyereség, mi több, a termelők többsége veszteségessé vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.