Nem tűnt el a süllyesztőben a szolnoki citromsav gyár

A nyáron sokat emlegetett kínaiak által létrehozandó szolnoki citromsav gyárról az utóbbi időben nem sokat lehetett hallani, ám ennek ellenére azért halad a beruházás. Most a munkákat koordináló projekttársaság alapításán dolgoznak.

A jelek szerint halad a kínaiak által Szolnokra tervezett citromsav gyár előkészítése, bár az utóbbi időben túl sokat nem lehetett az üzemről hallani, s már arról is beszéltek, hogy a beruházás nem valósul meg vagy legalább is nem abban a formában, ahogy korábban tervezték.

Szalay Ferenc, a város polgármestere lapunkat arról tájékoztatta: a beruházás előkészítése folyamatos. Mint ismeretes az élelmiszer ipar által használt, mintegy 60 ezer tonna éves kapacitású üzem létesítéséről még az év elején írtak alá szándéknyilatkozatot China BBCA Group Co. társasággal.

Az elképzelések szerint a város ipari parkjában építenék a 350 embernek munkát adó üzemet. A kritikus hangok a nyáron jelentek meg, amikor a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao magyarországi látogatása során „csupán” ezt a szándéknyilatkozatot erősítették meg, s írták alá újra, miközben a terv támogatói abban bíztak, hogy a látogatás apropóján kiemelt beruházás szintjére emelik a projektet.

A polgármester azonban kifejtette, hogy komoly előrelépések vannak a beruházás körül. A nyári szándéknyilatkozat aláírása után a város képviselői megnézték a kínai cég Szolnokra tervezett részlegének tájföldi „mását”. A vállalat ugyanis ott már működtet egy hasonló üzemet.

Jelenleg a beruházást koordináló projektcég alapítása zajlik, e mellett azonban a finanszírozásról már sikerült megegyezni: a 20 hektárra tervezett beruházás összköltsége 90 millió dollárt tenne ki – mondták még nyáron –, amelyből a mostani tervek szerint 30 százalékot a tulajdonos saját erőből, a többit pedig kínai hitelforrásból finanszírozna.

Kérdésünkre a polgármester megjegyezte, a szándéknyilatkozatok aláírásakor sokat emlegetett kiemelt beruházási státus akkor szereznék meg, amikor az összes szükséges papír a rendelkezésükre áll.         

Hogy mikor kezdődhet meg az építkezés vagy esetleg mikor indulhat el a termelés, arra a polgármester nem kívánt válaszolni, mint megjegyezte nagyon sok minden befolyásolja még a munkát, így jóslásokba nem kíván bocsátkozni. De mint mondta szorosan együttműködnek a kínai partnerükkel, hogy ez mielőbb megtörténjen, s ha a projektcéget sikerül tető alá hozni, akkor jelentős lendületet kaphat a beruházás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.