Nem tudni, kitől kap majd áramot a Mal

Két napja maradt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek arra, hogy a tavaly decemberben lejárt áramkereskedelmi szerződése helyett bemutassa az új megállapodást a hálózat üzemeltetőjének.

Az MTI információi szerint az ajkai timföldgyár hétfőn még nem kötötte meg az új szerződését. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója későbbre ígért tájékoztatást.Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a 2012 december 31-én lejárt áramszállítási szerződést nem hosszabbította meg a Mallal az E.ON áramszolgáltató vállata, mert a Mal több mint 3 milliárd forint tartozást halmozott fel.

Hozzátette: a szerződés lejártát követően a villamos energia törvény (VET) alapján az áramszolgáltató cég - az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. - maximum 30 napig láthat el árambeszerzési szerződéssel nem rendelkező felhasználót. A Malnak az új áramszolgáltatóval kötött megállapodást január 30-ig kell bemutatnia, ebben az esetben felfüggesztik a január 21-én elindított kikapcsolási folyamatot.

A kialakult helyzetről minden illetékes hatóságot, így a Veszprémi Bányakapitányságot, a katasztrófavédelem és a zöldhatóság szakembereit is értesítették.Kitért arra, hogy a Mal belső hálózatáról 11 cég vételez áramot, ezeknek az úgynevezett alfogyasztóknak az ellátásáról gondoskodnak. A Mal vezérigazgatója két hete közölte: folyamatosan a tárgyalnak az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel, bíznak a megállapodásban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint folyamatosan tárgyalnak az érintettekkel a helyzet megnyugtató rendezése érdekében. Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkárt idézve közölték: minden jogi és technikai eszköz rendelkezésre áll az áramszolgáltatás biztosításához, a kormányzat kellő időben megteszi a szükséges lépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.