Nem tudjuk, miért, de kapunk gázt

Továbbra is annyi gázt kapunk Ukrajnából, amennyire szükségünk van. Kicsit ugyan alacsonyabb nyomáson, de ez nem ellenkezik a fizika törvényeivel. Azt, hogy az EU miért vélelmez nálunk mennyiségcsökkenést, pontosan nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy ha másoknál csökkent a mennyiség, nálunk miért nem - kommentálja az ukrán gázbeszállítással kapcsolatos ellentmondó információkat Zsuga János, a Mol-tulajdonú gázrendszerirányító vezérigazgatója.

Magyarországnak a hétvégén naponta 34 millió köbméter gázra volt szüksége, amit az ukrán rendszerirányító szerződés szerint visszaigazolt és le is szállított - közölte lapunkkal vasárnap délután Zsuga János, a rendszerirányítást végző, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. A nyomás a szerződéses szint alatt volt - 47 helyett 45 bar -, de ez nem akadályozta a teljes mennyiség átvételét. Azokat a szakértői megjegyzéseket, miszerint ez így önmagában ellent mondani látszik a fizika törvényeinek, akként cáfolta, hogy a két oldalon lévő modern kompresszorok ekkora nyomásingadozás mellett is lehetővé teszik a megfelelő mennyiség átvételét.

Zsuga János szavai alapján tehát a szerződésesnél az ukrán belföldi gázproblémák január 1-i kezdete óta mindmáig egyetlen molekulával sem érkezett kevesebb Magyarországra. Ama uniós hír mögött, miszerint Magyarországra pénteken az igényelt 42 millió köbméter helyett 32 millió köbméter érkezett, kommunikációs félreértéseket sejtett, de az EU-t nem az FGSZ tájékoztatja. (A félreértett számok mögött az lehet, hogy Magyarországra a Szerbia felé továbbított transzferrel együtt 42 millió köbméter érkezik, amiből 37 millió a belföldi, 5 millió pedig a továbbszállított mennyiség. Pénteken a Népszabadság Online-on látott először napvilágot az az információ, miszerint az ukrán rendszerirányító aznapra - a normál tájékoztatási rendtől eltérően - a 37-nél 5-tel kevesebb, 32 millió köbméter gáz leszállítását jelezte előre. Ez az adat pedig bizonyára már azelőtt szárnyra kapott, hogy kiderült: végül Magyarország mégis megkapja az igényelt, azaz a 37 plusz 5 millió köbmétert.)

A hétvégén a hírek alapján meglehetősen különös helyzet alakult ki az európai gázellátás terén. Míg Romániából, Lengyelországból, Bulgáriából és Csehországból a beérkező mennyiség komoly csökkenéséről adtak számot, Magyarországon és például Németországban nem hiányzott a leszállított adagból semmi. Raádásul az orosz szállításokat végző Gazprom szerint Ukrajna egyebek között a Magyarországra szánt gázt is "ellopja". Ezeket a vezérigazgató nem kívánta kommentálni. Ahogy arról sincs elképzelése, hogy ha egyes országok felé valóban mérséklődött a szállított mennyiség, akkor Magyarország felé miért nem. (Más forrásaink szerint ezen némileg az orosz szállításokat végző Gazpromnál is csodálkoznak.)

A helyzet mindazonáltal továbbra is percről percre változik. Nagy kérdés, mit hoz a hétfő, az év első igazi munkanapja, amikor Európában felpörög az ipar. Igaz, az időjárás várhatóan nem fordul hidegebbre, és a talán a különböző tárgyalóküldöttségek is intenzívebb munkába kezdenek. Ugyanakkor a különböző hétvégi ukrán és orosz nyilatkozatok - az elmúlt évek fogadkozásai ellenére - egyáltalán nem zárták ki az európai gázszállítások megcsappanását, ami a legkevésbé sem ad okot a derűlátásra.

The arrow of a pressure gauge points to zero at a Ukrainian gas compressor station in the village of Boyarka near the capital Kiev January 3, 2009. Russian gas flows to four European Union countries were below normal levels on Saturday after Moscow c
The arrow of a pressure gauge points to zero at a Ukrainian gas compressor station in the village of Boyarka near the capital Kiev January 3, 2009. Russian gas flows to four European Union countries were below normal levels on Saturday after Moscow c
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.