Nem találja az EU a kiosztott ötmilliárd forrását

Az agrárbüdzsében megmaradt ötmilliárd euró szétosztására ugyan az Európai Bizottság január végén javaslatot tett, ez a pénz azonban nem lehet átvinni erre az évre.

 

Nem költhető el az az ötmilliárd euró, amelynek szétosztására az Európai Bizottság január végén tett javaslatot. Mint kiderült, az agrárbüdzsében tavaly megmaradt pénzt erre az évre nem lehet átvinni, ezért az EU végrehajtó testületének új finanszírozási javaslatot kell tennie. Ez önmagában is visszaveti a nemrégiben beharangozott, s a gazdasági és gázellátási válság ellen bevetni óhajtott tervek sorsát. Ám mint Veres János pénzügyminiszter elmondta: a tegnapi ülésen a tagországok kevesellték a számukra elvileg kiosztott pénzt is.

Magyarország a Szlovákia és Románia felé haladó gázvezetékekre csupán 55 millió eurót kapott, miközben nem jutott támogatás a magyar-horvát vezeték megépítésének felkarolására. Ez pedig Magyarország számára elfogadhatatlan. Az ötmilliárdból 3,5 milliárd jutna egyébként energiaberuházásokra, ám ebből a keretből öt széndioxidmegkötő- és tároló projektet is támogatna a Bizottság, egyenként 250 millió euróval.

A tegnapi ülés után elmaradt az a nagy bejelentés is, amellyel Almunia pénzügyi biztos szerint az EU meg akarta előzni az Egyesült Államokat a banki eszközök kezeléséről. A pénzügyminiszterek elvi szempontokat rögzítettek: a tagországok szabadon dönthetnek, hogy úgynevezett rossz bankot hoznak-e létre a „mérgező" banki papírok elkülönítésére, vagy állami biztosítási sémát választanak, a lényeg, hogy ne sértsék a versenyügyi és állami támogatási szabályokat, a kérdéses eszközök értékének megállapításakor pedig kövessék a bizottsági útmutatást. A cél persze a hitelezési tevékenység, illetve a pénzügyi bizalom minél gyorsabb helyreállítása.

Márciusra maradt a kedvezményes áfa alkalmazhatóságának kérdése. Mint Kovács László illetékes biztos elmondta, az unióban meglehetősen kaotikus a helyzet, hogy mely országok alkalmazhatnak alacsonyabb áfát a nagy munkaigényű helyi szolgáltatásokra, s azok mely körére. Ennek egységesítése is sürgető, ám a jelenlegi kedvezmények 2010 végén lejárnak. Ha vissza kell esetleg állítani a magasabb áfát a kisvállalkozások tízezrei számára, az csak növelné a munkanélküliséget, ami most különösen nem lehet érdeke egyetlen tagállamnak sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.