Nem sztrájkolnak a Malév pilóták, de vizsgálatot követelnek

Egyelőre nem hirdettek sztrájkot a Malév pilótái, amennyiben a kormány azonnali vizsgálatot kezdeményez a légitársaság körül. Azt sérelmezik, hogy sem a kormánytól, sem a cégtől nem kapnak érdemi információkat.

A várakozásokkal ellentétben mégsem hirdettek sztrájkot a Malév pilótái - tájékoztatta a Nol.hu-t a Közforgalmi Pilóták Szakszervezete (Hunalpa). Ennek azonban feltétele is van: az érdekképviselet azt követeli, hogy a kormány azonnal indítson vizsgálatot, ki felelős a 2007-es sikertelen privatizációért, s hogy ez terjedjen ki "az elmúlt évek visszáságaira is".

A szakszervezet álláspontja szerint a Malév tulajdonosi jogkörét gyakorlók és a Malév vezetőinek felelőtlen irányítása, átgondolatlan kereskedelmi valamint személyzeti politikája miatt válsághelyzet alakult ki a társaságnál. Ennek megvitatására közgyűlést hívtak össze, amelyen a Malév közforgalmi pilótái egyetértettek abban hogy, a Malév jelenlegi helyzetéért, a mostanra bizonyítottan kudarcot vallott privatizációt végrehajtó kormány és az azóta kinevezett vezérigazgatók, management okolhatóak.

A pilóták elfogadhatatlannak tartják, hogy az elmúlt évek során a munkavállalók által hozott sorozatos áldozatvállalások ellenére a felelősséget ismételten és kizárólag a munkavállalói oldalra kívánják hárítani. Elmondták: a kollektív szerződés álláspontjuk szerint jogszerűtlenül történt, hiszen előtte nem egyeztettek a munkavállalókkal. Noha ma délután tárgyalnak a Malév képviselőivel, jelenleg bizonytalannak érzik sorsukat, hiszen a kollektív szerződés jövedelmük csaknem feléről rendelkezik (a napidíjakról), azaz annak hiányában nem látják biztosítottnak megélhetésüket.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy - noha a kollektív szerződést a cég egyoldalúan felmondta - a megállapodás még hatályban van, hiszen annak felmondási ideje hatvan nap. Mindenesetre, az érdekképviselet közgyűlése  felhatalmazta a HUNALPA ügyvivő testületét arra, hogy minden törvényes eszközzel lépjen fel a tervezett munkáltatói intézkedések és a munkakörülmények további romlása ellen.

Sztrájkról azonban nem döntöttek. Lapunk kérdésére elmondták: az érdekük a Malév nyereséges üzemelése, ugyanakkor számukra elfogadhatatlan az, ami céggel évek óta történik. Ezért, felszólítják a tulajdonosi jogkört gyakorló kormányt, hogy rendeljen el azonnali vizsgálatot az elmúlt évek visszáságainak feltárására, a valódi felelősök megnevezésére. Ezen feltétel teljesülése után a Malév pilótái továbbra is készen állnak minden ésszerű kompromisszum meghozatalára, a Malév megmentése és emelkedő pályára állítása érdekében. Kérdésünkre, hogy a vizsgálat elindítására szabtak-e határidőt, Óvári Tamás elnök nemmel felelt. - A reakciókat látva döntünk a továbbiakról - tette hozzá.

A Malév pilótái és menedzsmentje közötti feszültség a szakszervezeti vezetőkkel folytatott beszélgetésünk alapján egyelőre csillapíthatatlannak tűnik. Ennek oka nemcsak szakmai nézeteltérés, hanem az alapvető információ-hiány. A pilóták szerint ugyanis a Malév üzleti terve az ő életüket alapvetően befolyáoslja, ám sem erről, sem pedig a cég tervezett átalakításáról nem kaptak információkat. Így, a cég fő üzemelési és pénzügyi számait sem ismerik, amelynek hiányában nem tudnak megalapozott, kompromisszumos javaslatot tenni a menedzsmentnek.

Ugyanakkor, sok jogos kérdést vetnek fel. Ezek közé tartozik, hogy miközben pilótákat bocsátanak el a cégtől, a nyári menetrendi szezonban miért bérel a vállalat külföldről gépet és személyzetet bizonyos járatok üzemeltetésére? Jogos kérdésük az is: hogyan történhet meg, hogy miközben a cég levonja a dolgozók fizetéséből a megfelelő adókat és járulékokat, az mégis milliárdos adótartozást halmozott fel - következmények nélkül.

Ferenczi Zsolt (középen) a Hunalpa szóvivője felolvassa a szakszervezet követeléseit
pilóta, Ferihegy,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.